Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Δεν… θα πεθάνουν από την πείνα στον Διαστημικό Σταθμό – “Έχουν ακόμα προμήθειες, παρ’ότι δεν πήγε ποτέ το Soyuz”

Δεν… θα πεθάνουν από την πείνα στον Διαστημικό Σταθμό – “Έχουν ακόμα προμήθειες, παρ’ότι δεν πήγε ποτέ το Soyuz”

Αρκετές προμήθειες έχει ακόμα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, παρά την ματαίωση της άφιξης του Soyuz, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η διαστημική κάψουλα Σογιούζ, που εκτός από τους δύο κοσμοναύτες θα μετέφερε και πολύτιμες προμήθειες, έκανε αναγκαστική προσγείωση κοντά στην πόλη Τζεζκαζγκάν στο κεντρικό Καζακστάν έπειτα από βλάβη σε έναν κινητήρα στη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Soyuz απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Καζακστάν για να μεταφέρει τον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ και τον Ρώσο συνάδελφό του Αλεξέι Οβτσινίν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ωστόσο, λίγο μετά την απογείωση παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα.

Άμεσα, δόθηκε εντολή να γίνει αναγκαστική προσγείωση. Οι δυο αστροναύτες είναι καλά στην υγεία τους. Λίγα λεπτά αφού εντοπίστηκε η βλάβη, το πλήρωμα προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τζεζκαζγκάν, στο κεντρικό Καζακστάν.

Φωτογραφία Reuters

Το πλήρωμα είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δική του πηγή, ανέφερε πως η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μετά το ατύχημα του Soyuz.

Φωτογραφία Reuters

Την καλή τους κατάσταση επιβεβαίωσε και η NASA. Οι δυο αστροναύτες έχουν εγκαταλείψει τη διαστημική κάψουλα και η κατάστασή τους είναι καλή, ανακοίνωσε η Αμερικανική υπηρεσία.

«Είναι ζωντανοί, δόξα τω Θεώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Γιατροί που έχουν φθάσει στο σημείο της προσγείωσης του Soyuz είπαν πως οι δύο αστροναύτες δεν έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις