Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Δεν το περίμενε κανείς: «Ποσοστά… Τσαουσέσκου» στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης στη Ρωσία

Δεν το περίμενε κανείς: «Ποσοστά… Τσαουσέσκου» στα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης στη Ρωσία

Μόνον κεραυνός εν αιθρία δεν είναι το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των «δημοψηφισμάτων» που διοργάνωσε η Ρωσία σε 4 ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό τον – μερικό ή ολικό – έλεγχο του στρατού της: το Ντοντέτσκ, το Λουγκάνσκ, την Ζαπορίζια και την Χερσώνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα «αποτελέσματα» τα ποσοστά του «Ναι» υπέρ της προσάρτησης των συγκεκριμένων περιοχών στη Ρωσία αγγίζουν εκείνα που συναντάς μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και έχουν περάσει στην ιστορία ως «ποσοστά Τσαουσέσκου»: σχεδόν 100%!

Με διαδικασίες εξπρές διοργανώθηκε ψηφοφορία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις περιοχές που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν πως είναι μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για τη δημιουργία ενός νομικού προσχήματος για τη Ρωσία ώστε να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Το RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Όσο για τη συνέχεια; Λίγο έως πολύ προδιαγεγραμμένη.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να “ρωσοποιήσει” τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, αυτό θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την “εδαφική ακεραιότητα” της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ΄ επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις