Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δεν τον θέλει ούτε το κόμμα του! Στα τάρταρα η δημοτικότητα Μακρόν!

Δεν τον θέλει ούτε το κόμμα του! Στα τάρταρα η δημοτικότητα Μακρόν!
Φωτογραφία Reuters

Μπορεί να υποσχέθηκε αυξήσεις και φοροελαφρύνσεις, μπορεί το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” να κόπασε αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως πλέον δεν πείθει ούτε τους ψηφοφόρους του ίδιου του κόμματός του. Και βλέπει συνεχώς τη δημοτικότητά του να κατρακυλά.

Μέσα σε έναν μήνα, η δημοτικότητα του Μακρόν υποχώρησε άλλες πέντε μονάδες και έφτασε στο 27%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον Μάιο του 2017, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα (18.12.2018).

Ύστερα από τον μήνα της κρίσης με τα “κίτρινα γιλέκα”, η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας συνέχισε τη σχεδόν αδιάλειπτη φθίνουσα πορεία της που άρχισε τον Μάιο. Πλέον το 73% (+5) των Γάλλων που ερωτήθηκαν εκφράζει αρνητική άποψη για τα πεπραγμένα του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Odoxa.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (-4%), στην Ανυπότακτη Γαλλία (-11%), αλλά ακόμη και στο δικό του κόμμα, το LREM (-3%), όπως προκύπτει από την έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter, του εβδομαδιαίου περιοδικού L’Express και της περιφερειακής εφημερίδας La Presse.

Θεωρείται εξάλλου πάντα ο «πρόεδρος των πλουσίων» από το 74% του δείγματος (+3%), ενώ πλέον μόλις το 33% (-16%) λέει πως πιστεύει ότι είναι «επαρκής», ενώ το 67% έχει την αντίθετη άποψη.

Φωτογραφία Reuters

Στην ελεύθερη πτώση του τον συντροφεύει ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ: το 31% των Γάλλων τον θεωρεί «καλό πρωθυπουργό», ενώ το 68% (+5%) εκφράζει την αντίθετη άποψη.

Ερωτηθέντες για την «οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τα μέτρα που ανήγγειλε πρόσφατα ο Μακρόν στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα», οι Γάλλοι εμφανίζονται μοιρασμένοι: για το 47%, πρόκειται για ένα «σημείο καμπής της πενταετίας», αλλά το 53% εκφράζει αντίθετη γνώμη.

Και φυσικά απ’ όλα αυτά κερδισμένη βγαίνει η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, που είδε τα ποσοστά της να αυξάνονται κατά έξι μονάδες σε έναν μήνα. Πλέον εξασφαλίζει 29% θετικές γνώμες και συγκαταλέγεται στην τριάδα των δημοφιλέστερων πολιτικών στη Γαλλία, πίσω από τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό (42%, -3) και τον Αλέν Ζιπέ, τον δήμαρχο του Μπορντό (35%, +1).

Η δημοσκόπηση της Odoxa διενεργήθηκε μέσω ίντερνετ στις 13 και 14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 990 προσώπων 18 ετών και άνω με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της έρευνας κυμαίνεται από τη 1,4 ως τις 3,1 μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις