Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Δεν τους έφτανε το Brexit, πάει και η στερλίνα [pics]

Δεν τους έφτανε το Brexit, πάει και η στερλίνα [pics]

Στο τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα, εκτός από το ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον τους, οι Βρετανοί χάνουν και τη στερλίνα. Αυτή που γνώριζαν τόσα χρόνια για να είμαστε ακριβείς.

Το κέρμα μίας σημερινής λίρας Αγγλίας συντρόφευε τους Βρετανούς καταναλωτές στην καθημερινότητά τους τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Αλλά ήρθε η ώρα για το… exit του. Τη θέση του παίρνει ένα νέο κέρμα, πιο λεπτό και λιγότερο βαρύ.

Θα είναι το πιο ασφαλές κέρμα του τύπου αυτού παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως σήμερα ένα στα 30 κέρματα αξίας μίας στερλίνας είναι κάλπικο.

Το νέο κέρμα δεν θα είναι πιο στρογγυλό, αλλά πιο λεπτό, λιγότερο βαρύ και ελαφρώς μεγαλύτερο σε σχέση με το παλιό νόμισμα και θα έχει 12 πλευρές.

Φυσικά, στη μια του όψη θα απεικονίζεται η βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ από την άλλη όψη εικονίζονται τα σύμβολα της Αγγλίας (το τριαντάφυλλο), της Σκωτίας (το γαϊδουράγκαθο), της Βόρειας Ιρλανδίας (το τριφύλλι) που αναδύονται από το βασιλικό στέμμα.

Περίπου 1,5 δισεκατομμύρια νέα κέρματα θα εκδοθούν στην Ουαλία από το The Royal Mint, το βασιλικό νομισματοκοπείο που κόβει το βρετανικό νόμισμα, τα οποία θα διανεμηθούν προοδευτικά στις τράπεζες και στα καταστήματα μέσα στο ερχόμενο εξάμηνο.

Οι κάτοχοι του παλιού κέρματος δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν μετά τις 14 Οκτωβρίου 2017.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε