Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Δεύτερη οικογένεια καμικάζι τρομοκρατεί την Ινδονησία – Video ντοκουμέντο

Ινδονησία
Φωτογραφία Reuters

Για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών μια οικογένεια στέλνεται (πιθανότητα από τους τζιχαντιστές) να σκορπίσει θάνατο στην Ινδονησία. Το πρωί της Δευτέρας μια πενταμελής οικογένεια, ανάμεσά τους ένα παιδί οκτώ ετών, ανατινάχθηκε έξω από το κτίριο της αστυνομίας.

Η συγκλονιστική στιγμή της νέας επίθεσης αυτοκτονίας στην Ινδονησία έχει καταγραφεί σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Η επίθεση έγινε στην πόλη Σουραμπάγια και από την έκρηξη τραυματίστηκαν αστυνομικοί και πολίτες.

Πλάνα από κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα παρακολούθησης που μετέδωσε η ινδονησιακή τηλεόραση δείχνουν μια μοτοσικλέτα που φθάνει στο σημείο ελέγχου πλάι σε ένα αυτοκίνητο και κατόπιν εκρήγνυται, καθώς την πλησιάζουν αστυνομικοί. Στη μοτοσικλέτα επέβαιναν ένας άνδρας, ο οποίος οδηγούσε, και μία γυναίκα. Δεν ήταν η μοναδική όμως…

Τα πέντε μέλη της οικογένειας επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες. Πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν και ανατινάχθηκαν στο σημείο ελέγχου που βρισκόταν έξω από το αστυνομικό τμήμα ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας, Τίτο Καρνάβιαν.

Από τους πέντε, μόνο το οκτάχρονο παιδί επέζησε. Οι άλλοι τέσσερις δράστες έχασαν τη ζωή τους. Η έκρηξη έγινε στις 08:50 (04:50 ώρα Ελλάδας).

Η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας από οικογένεια στην Ινδονησία

Είναι η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας που κάνουν μέλη της ίδιας οικογένειας σε διάστημα σχεδόν 24 ωρών. Την Κυριακή (13.05.2018), άλλη οικογένεια σκότωσε 13 ανθρώπους σε επιθέσεις που έκανε σε τρεις εκκλησίες, ξανά στην πόλη Σουραμπάγια, στην ανατολική Ιάβα.

Φωτογραφία Reuters

Οι επιθέσεις της Κυριακής είναι οι πιο φονικές των τελευταίων ετών στο αρχιπέλαγος. Τις επιθέσεις έκανε μια εξαμελής οικογένεια. Ανάμεσά τους δυο κορίτσια, 9 και 12 ετών. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μερικές ώρες αργότερα, τρία μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν και άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα σε οίκημα περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Σουραμπάγια. Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για αυτή την επίθεση.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ασφαλείας στην Ινδονησία δήλωσε ότι η αστυνομία, υποστηριζόμενη από τον στρατό, θα ενισχύσει την ασφάλεια στη χώρα μετά τις αιματηρές αυτές επιθέσεις που αποδίδονται σε ισλαμιστές. “Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στην αστυνομία, με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, να ασκήσει όλες τις δυνάμεις της για να εγγυηθεί την ασφάλεια του έθνους”, δήλωσε ο υπουργός Συντονισμού για Πολιτικές, Νομικές και Υποθέσεις Ασφαλείας Βιράντο σε δημοσιογράφους.

Φωτογραφία Reuters

“Πράξη δειλών”

Η σειρά των επιθέσεων που διέπραξαν βομβιστές-καμικάζι στην ινδονησιακή πόλη Σουραμπάγια αποτελούσε έργο «δειλών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο. Δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμοστεί ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος έχει στόχο την πάταξη δικτύων τζιχαντιστών στη χώρα.

«Αυτή είναι πράξη δειλών, αναξιοπρεπής και βάρβαρη», είπε ο Ουιντόντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro, αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών στη Σουραμπάγια την Κυριακή και στην επίθεση σε εγκατάσταση της αστυνομίας σήμερα.

Ο Ουιντόντο δεσμεύθηκε ότι θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα που θα εμπεριέχει τις κύριες διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, εάν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νομοθέτημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις