Κόσμος

Δημοψήφισμα: Συγχαρητήρια στους Έλληνες από την πρόεδρο της Αργεντινής

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τη μαζική απόρριψη μέσω του δημοψηφίσματος των προτάσεων των πιστωτών της Αθήνας και των νέων μέτρων λιτότητας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Ελλάδα: απόλυτη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας”, έγραψε η Κίρχνερ σε μήνυμα στο Facebook μετά δημοψήφισμα της Κυριακής εκφράζοντας “εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Αργεντινής όλη την αλληλεγγύη μας στον γενναίο ελληνικό λαό και τους ηγέτες του”.

“Ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στις αδύνατες και ταπεινωτικές συνθήκες που ισχυρίζονται ότι του επιβάλλουν για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους του”, δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής.

“Εμείς, οι Αργεντινοί, ξέρουμε περί τίνος πρόκειται. Ας ελπίσουμε ότι η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα καταλάβουν το μήνυμα της κάλπης. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από κανέναν να υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του”, πρόσθεσε η Κίρχνερ.

Η Αργεντινή είχε κηρύξει το 2001 τη μεγαλύτερη στάση πληρωμών στα χρονικά, ύψους σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη χώρα σοβούσε πρωτοφανής οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η Αργεντινή κατάφερε να επαναδιαπραγματευθεί το 93% του χρέους της με τους ιδιώτες πιστωτές της, αλλά αντιμετωπίζει μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης απαιτήσεις για αποπληρωμές κερδοσκοπικών κεφαλαίων ύψους σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, το Μπουένος Άιρες αποπλήρωσε το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεών του, προς την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ και πέρυσι, υπέγραψε συμφωνία με τη Λέσχη του Παρισιού, ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο μέχρι στιγμής τηρείται.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ζώνες «πολέμου» Γαλλία και Γερμανία: Εκτός ελέγχου οι διαδηλώσεις με μολότοφ, λεηλασίες, τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γαλλία, βόμβα μολότοφ έβαλε φωτιά στο πόδι αστυνομικού, με έναν διαδηλωτή να σπεύδει να τον βοηθήσει
γερμανια
Ο Τραμπ προκαλεί ξανά το Ιράν παρά τις απειλές Χαμενεΐ: «Πρέπει να τακτοποιήσουμε στόχους στο Βουνό της Αξίνας»
Οι νέες δηλώσεις Τραμπ έρχονται λίγες ώρες μετά την εντολή που έδωσε ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ στα ιρανικά στρατεύματα, να χτυπήσουν χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν ξανά τις επιθέσεις
Ντόναλντ Τραμπ