weather-icon °C AΘΗΝΑ

Διάγγελμα Τραμπ σε… prime time για το τείχος στο Μεξικό! Video

Διάγγελμα Τραμπ σε… prime time για το τείχος στο Μεξικό! Video
Φωτογραφία Reuters

Επί 9,5 λεπτά μιλούσε στον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Επί 9,5 λεπτά μιλούσε για μια… ανθρωπιστική κρίση και μια κρίση ασφάλεια στα σύνορα με το Μεξικό. Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα έφτασε στο σημείο να πεί ότι θα… βάλει νερό στο κρασί του (!) και θα δεχτεί το τείχος να είναι από χάλυβα και όχι από μπετόν!

Ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του περιέγραψε μία «αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας» στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ζήτησε από την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να συναινέσουν με τα σχέδιά του, εγκρίνοντας 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το χτίσιμο προστατευτικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, για να τερματιστεί η 18ήμερη μερική αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (shutdown).

Στο διάρκειας εννιάμισι λεπτών διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως δεν υπάρχει χώρος διαθέσιμος για να κρατηθούν οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, ούτε υπάρχει τρόπος για να τους επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους. Υπογράμμισε επίσης ότι «η ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση πλήττει όλους τους Αμερικανούς» και περισσότερο όλους τους αφροαμερικανούς και τους λατινοαμερικανούς.

«Τα νότια σύνορά μας είναι αγωγός για εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων ναρκωτικών», είπε, σημειώνοντας ότι 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα μόνο από την ηρωίνη, το 90% της οποίας ρέει από τα νότια σύνορα. «Περισσότεροι Αμερικανοί θα πεθάνουν φέτος από ναρκωτικά απ’ όσους σκοτώθηκαν όλα τα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ» ήταν ακόμη ένα… επιχείρημα του Τραμπ!

Φωτογραφία Reuters

Μίλησε για περισσότερες από 266.000 συλλήψεις ξένων με ποινικό μητρώο, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 100 χιλιάδες που κατηγορήθηκαν ή καταδικάστηκαν για επιθέσεις, 30.000 για σεξουαλικής φύσης εγκλήματα και 4.000 για βίαιους φόνους, λέγοντας ότι εδώ και χρόνια «χιλιάδες Αμερικανοί σκοτώθηκαν βάναυσα από αυτούς που εισέρχονται στη χώρα παράνομα και χιλιάδες ακόμη ζωές θα χαθούν αν δεν δράσουμε τώρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τη δική του εξήγηση για τα παιδιά των μεταναστών που – όπως είπε – χρησιμοποιούνται ως πιόνια από τους διακινητές και ισχυρίσθηκε ότι το 1/3 των γυναικών που εισέρχεται παράνομα στη χώρα μέσω του Μεξικού κακοποιείται σεξουαλικά.

«Η κυβέρνησή μου παρουσίασε στο Κογκρέσο μία αναλυτική πρόταση για τη διασφάλιση των συνόρων και για να σταματήσουν οι εγκληματικές συμμορίες, οι έμποροι ναρκωτικών και οι διακινητές προσώπων», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για την ανέγερση του τείχους, αλλά και προηγμένων τεχνολογικών μέσων στα σύνορα και επιπλέον προσλήψεις συνοριοφυλάκων και τελωνειακών. Μάλιστα είπε πως «έπειτα από αίτημα των Δημοκρατικών αυτό να είναι από χάλυβα και όχι από μπετόν».

Νάνσι Πελόσι και Τσακ Σούμερ παρακολουθούν με… απόγνωση το διάγγελμα Τραμπ – Φωτογραφία Reuters

Για το κόστος, είπε ότι θα αποπληρωθεί από μόνο του, τόσο επειδή το κόστος των παρανόμων ναρκωτικών ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια το χρόνο, όσο κι από τα οφέλη της νέας εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά.

Ως απάντηση όσων υποστηρίζουν ότι «το τείχος είναι ανήθικο», ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως «πλούσιοι πολιτικοί χτίζουν τοίχους και φράχτες και πύλες γύρω από τα σπίτια τους», όχι γιατί μισούν τους ανθρώπους απέξω, αλλά επειδή αγαπούν αυτούς που μένουν εντός.

Καταλήγοντας, κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να τερματίσουν την κρίση ψηφίζοντας την πρότασή του, ενώ ανακοίνωσε την πρόσκληση που έχει απευθύνει σήμερα σε ηγετικά στελέχη του Κογκρέσο για συνάντηση.

Δείτε το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ

Η απάντηση: Τρομοκρατείς τους Αμερικανούς

Δεν πέρασε πολλή ώρα από το τέλος του διαγγέλματος του Τραμπ και ήρθε η απάντηση. Δόθηκε από την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Εμφανίστηκαν μαζί (όπως μαζί παρακολούθησαν και το διάγγελμα) κατηγορώντας τον Τραμπ για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και απόπειρα τρομοκράτησης του αμερικανικού λαού.

Φωτογραφία Reuters

Η Νάνσι Πελόσι κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι με την διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης κρατά όμηρους τους δημοσίους υπαλλήλους και τον αμερικανικό λαό, ενώ ο γερουσιαστής Σούμερ ζήτησε να ψηφιστεί η πρόταση των Δημοκρατικών που επιτρέπει την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και να συνεχιστεί η συζήτηση για την ασφάλεια των συνόρων.

Πάντως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέσα ενημέρωσης απέρριψαν ως ανακριβή ή αστήριχτα τα σοβαρότερα επιχειρήματα που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, τόσο για την προέλευση των ναρκωτικών που εισάγονται στη χώρα, όσο και για την εγκληματικότητα από τους παράνομους μετανάστες.

Όσον αφορά στο επιχείρημα ότι οι παράνομοι μετανάστες παίρνουν τις δουλειές των Αμερικανών, πολλοί οικονομικοί αναλυτές τόνιζαν ότι ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό θα δημιουργήσει μεγάλη έλλειψη εργατικών χειρών σε πολλές γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM