Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Διάγγελμα Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Μάλιστα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας» στην Ουκρανία ενώ ο εθνικός ύμνος παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και η σημαία της χώρας να υψώνεται σε δημόσια κτίρια.

«Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ενότητά μας», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι και ανακοίνωσε το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα θα αυξηθούν οι μισθοί στους στρατιώτες κατά 30% ενώ θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

Επίσης το διάταγμα κάνει λόγο για κινήσεις επιστράτευσης ενώ ο τακτικός στρατός που ανέρχεται σε 261.000 άτομα θα επιβλέπει τη νέα υποστηρικτική δύναμη.

Ο Ζελένσκι ελπίζει πως 1,5 με 2 εκατομμύρια πολίτες θα ενταχθούν στον πυρήνα 11.000 νεοσυλλέκτων και δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες.

«Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία.

«Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

 

Ρωσία: Δεν θα εισβάλουμε εκτός αν προκληθούμε

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Γυναίκες και παιδιά εκπαιδεύονται στα όπλα για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

Για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ρωσία προετοιμάζονται στην Ουκρανία την ώρα που συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Μόσχα και Κίεβο ενισχύουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα σε μια ισορροπία τρόμου. Στην Ουκρανία προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και στη μάχη μπαίνουν όλοι χωρίς διακρίσεις.

Γυναίκες και παιδιά εκπαιδεύονται από στρατιώτες για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, ενώ στο Κίεβο αναμένονται και Ουκρανοί από την Ελλάδα.

Στα 79 της χρόνια η Βαλεντίνα Κονσταντινόφσκα από τη Μαριούπολη μαθαίνει να κρατά και να σημαδεύει με καλάσνικοφ. «Είμαι έτοιμη να πυροβολήσω. Αν συμβεί κάτι θα υπερασπιστώ το σπίτι, την πόλη και τα παιδιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα περίχωρα του Κιέβου παραστρατιωτικοί εθελοντές από ξένες χώρες προετοιμάζονται για μάχη απέναντι στους Ρώσους. «Πέντε είναι από την Θεσσαλονίκη και πέντε από την Αθήνα. Έρχονται να γίνουν στρατιώτες», τονίζει ένας εθελοντής από τη Γεωργία μιλώντας σπαστά ελληνικά για τους Ουκρανούς που έρχονται από την Ελλάδα.

Στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία ζεσταίνονται οι πολεμικές μηχανές με τις δύο χώρες να ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις