Κόσμος

Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα «τιμωρηθεί» – «Απειλητικές και γελοίες οι δηλώσεις Τραμπ»

Προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υποστούν σοβαρές συνέπειες αν επιτεθούν στο Ιράν - «Εμείς δεν θα παραδοθούμε» διαμηνύει

Για ένα τεράστιο λάθος που διέπραξε το Ισραήλ έκανε λόγο σήμερα (18.06.2025) ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην κρατική τηλεόραση, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως θα τιμωρηθεί γι’ αυτό.

Ο Χαμενεΐ θέλησε με το διάγγελμά του να στείλει τρία ξεκάθαρα «μηνύματα» στην αμερικανική και στην ισραηλινή πλευρά, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στο πολίτες του Ιράν «που υποφέρουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς».

Αρχικά, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν υπογράμμισε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πρώτο τις επιθέσεις ενώ η Τεχεράνη συμμετείχε σε έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το μέλλον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, διευκρινίζοντας πως το Ιράν δεν είχε δείξει την πρόθεση για κάποια στρατιωτική δράση εις βάρος του Ισραήλ, επιρρίπτοντας έτσι την ευθύνη στην ισραηλινή πλευρά για την έναρξη των εχθροπραξιών.

 

Έπειτα, ο ίδιος δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν πρόκειται να παραδοθεί και ότι οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά» ξεκαθαρίζοντας πως «η αμερικανική εμπλοκή είναι ένδειξη αδυναμίας του Ισραήλ».

Ακόμα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «επαίνεσε την ακλόνητη, θαρραλέα και έγκαιρη συμπεριφορά του Ιράν».

Το διάγγελμα του Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1989, απάντησε στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ που κάλεσε χθες το Ιράν «να παραδοθεί άνευ όρων» και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να σκοτώσουν τον αγιατολάχ Χαμενεΐ αν το επιλέξουν:

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μας απειλεί. Με την παράλογη ρητορική του, απαιτεί να του παραδοθεί ο ιρανικός λαός. Θα πρέπει να απειλούν όσους φοβούνται ότι θα απειληθούν. Το ιρανικό έθνος δεν φοβάται τέτοιες απειλές.

Οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν θα παραδοθεί. Ο ιρανικός λαός αντιτάσσεται σθεναρά στην επιβολή πολέμου, όπως και θα αντιταχθεί σθεναρά στην επιβολή όποιας ειρήνης. Αυτός ο λαός δεν θα υποταχθεί ποτέ σε οποιαδήποτε επιβολή.

 

Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο είναι 100% δική τους ευθύνη και η ζημιά που θα υποστούν θα είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να αντιμετωπίσει το Ιράν.

Οι Αμερικανοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση από την πλευρά τους θα επιφέρει με βεβαιότητα ανεπανόρθωτες συνέπειες».

 

Η τελευταία εμφάνιση του Χαμενεΐ, όπως σημειώνει το Reuters, ήταν την Παρασκευή (13.06.2025), λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ, Έρικα, θυμάται τη στήριξη της Ούσα Βανς μετά την δολοφονία του: «Ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν να ακούσω»
Η Έρικα Κερκ εξομολογήθηκε στη σύζυγο του Τζέι Ντι Βανς ότι δεν ήξερε πώς θα καταφέρει να αντέξει την απώλεια του άνδρα της και πατέρα των δύο παιδιών τους
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ με την Ούσα Βανς
Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει την ασφάλεια σε όλη τη χώρα για το Εβραϊκό Νέο Έτος – Ξανάνοιξε το πέρασμα με την Ιορδανία
Ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επίθεση στη διάρκεια των εορτασμών - Την ίδια στιγμή, το πέρασμα Άλενμπι, που συνδέει τη Δυτική Όχθη με την Ιορδανία, άνοιξε ξανά
Ισραηλινά στρατεύματα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια της Ευρώπης: Η ΕΕ επιβεβαιώνει hacking για λύτρα
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας (ENISA) επιβεβαίωσε ότι οι μαζικές δυσλειτουργίες στα συστήματα αυτόματης καταχώρισης επιβατών σε αρκετά αεροδρόμια οφείλονται σε κυβερνοεπίθεση που στόχευσε εξωτερικό πάροχο
Επιβάτες στο αεροδρόμιο Χίθροου 1
Η κηδεία του Τσάρλι Κερκ μέσα από φωτογραφίες: Ο εμπρηστικός Τραμπ, η χήρα Έρικα, η επανασύνδεση με Μασκ και το μέλλον του MAGA μετά τη δολοφονία
Η πεντάωρη τελετή μνήμης για τον ιδρυτή του κινήματος Turning Point USA Τσάρλι Κερκ ξεπέρασε τα όρια ενός αποχαιρετισμού και εξελίχθηκε σε θρησκευτική και πολιτική σύναξη
Έρικα Κερκ 3
Η Ουκρανία κατέστρεψε για πρώτη φορά 2 δύο ρωσικά αμφίβια αεροσκάφη Beriev στην Κριμαία – 3 νεκροί και 16 τραυματίες
Πρόκειται για σπάνια και ακριβά αεροσκάφη που για δεκαετίες θεωρούνταν το «καμάρι» της σοβιετικής και ρωσικής αεροπορίας - Η Ρωσία έχασε μοναδικό εξοπλισμό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα
Beriev
7