Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Διακρίσεις και παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών μέσω ίντερνετ – Τι αναφέρει ο πατέρας του διαδικτύου

Διακρίσεις και παρενοχλήσεις σε βάρος γυναικών μέσω ίντερνετ – Τι αναφέρει ο πατέρας του διαδικτύου

Το Ιντερνέτ «δεν λειτουργεί για τις γυναίκες», που υφίστανται διακρίσεις και αντιμετωπίζουν πολλές παρενοχλήσεις, κατήγγειλε σήμερα ο επινοητής του World Wide Web και πατέρας του διαδικτύου, ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς –Λι, καλώντας συνάμα για την άμεση λήψη μέτρων.

«Το Ιντερνέτ δεν λειτουργεί για τις γυναίκες και τις νεαρές κοπέλες» προειδοποεί ο ίδιος σε κείμενό του που δημοσιεύεται εξαφορμής των 31ων γενεθλίων του Web στον ιστότοπο του World Wide Web Foundation, έναν οργανισμό που εδρεύει στη Γενεύη και προασπίζεται την ψηφιακή ισότητα.

«Ο κόσμος έχει κάνει αξιομνημόνευτες προόδους όσον αφορά την ισότητα των φύλων, όμως με ανησυχεί ιδιαίτερα πως οι πρόοδοι αυτές μπορούν να απειληθούν από παρενοχλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν διαδικτυακά οι γυναίκες και οι κοπέλες—ιδίως οι μη λευκές, οι κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ κι άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες», τονίζει ο Μπέρνερς-Λι.

«Περισσότερες από τις μισές νέες γυναίκες που έχουν ερωτηθεί, έχουν απαντήσει πως αντιμετώπισαν βιαιότητα στο δίκτυο», ιδίως σεξουαλικές παρενοχλήσεις, απειλητικά μηνύματα, ή δημοσίευση ιδιωτικών φωτογραφιών τους χωρίς τη συναίνεσή τους, πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος μία μελέτη που συνεκπονήθηκε με το ίδρυμά του.

«Τέτοιου είδους οχλήσεις εξαναγκάζουν τις γυναίκες να αφήσουν τη δουλειά τους ή τις νεαρές κοπέλες να εγκαταλείψουν το σχολείο. Η αδιάκοπη παρενόχληση εξαναγκάζει τις γυναίκες στη σιωπή και στερεί από τον κόσμο τις απόψεις και τις ιδέες τους», επισημαίνει.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν πρόσβαση στο Ιντερνέτ είναι κατά πολύ λιγότερες απ’ ό,τι οι άνδρες , διότι στερούνται των μέσων ή των ικανοτήτων, «γεγονός που ενισχύει τις υπάρχουσες ανισότητες».

Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματός του, οι άνδρες έχουν πιθανότητες να συνδέονται στο διαδίκτυο 21% περισσότερο από τις γυναίκες, μία διαφορά που φθάνει και το 52% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως εκτιμά ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αργοπόρησαν πολύ να αναλάβουν σχετική δράση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις