Παρασκευή, 19 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Διάσωση περισσότερων από 70 μεταναστών στη Μεσόγειο

Διάσωση περισσότερων από 70 μεταναστών στη Μεσόγειο
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η ανθρωπιστική οργάνωση, «SOS Méditerranée και το πλοίο «Ocean Viking», διέσωσαν χθες (25.10.2022) 73 μετανάστες σε δύο επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα, στα ανοικτά της Λιβύης. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα η ίδια η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι ομάδες της οργάνωσης διέσωσαν αρχικά 33 μετανάστες, ανάμεσά τους τέσσερις ανήλικους – εκ των οποίων οι δύο ασυνόδευτοι – που επέβαιναν «σε ξύλινη βάρκα ακατάλληλη για πλεύση και υπερπλήρη», επεσήμανε η SOS Méditerranée, με έδρα τη Μασαλία.

Λίγη ώρα αργότερα το Ocean Viking διέσωσε 40 ανθρώπους – ανάμεσά τους δέκα γυναίκες, εννέα ασυνόδευτους ανήλικους και τρία παιδιά κάτω των 4 ετών – που βρίσκονταν σε «πλοιάριο το οποίο βυθιζόταν και είχε πάρει επικίνδυνη κλίση».

Μετά τις δύο νέες διασώσεις, και έπειτα από δύο προηγούμενες επιχειρήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στο πλοίο επιβαίνουν 146 μετανάστες.

Από την αρχή του έτους 1.762 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι 1.295 στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνο μεταναστευτική οδό παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά σε 2.062 τον αριθμό των ανθρώπων που πνίγηκαν ή χάθηκαν στη Μεσόγειο το 2021, εκ των οποίων 1.567 στην κεντρική Μεσόγειο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου από τη Λιβύη, οι ακτές της οποίας απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα από την Ιταλία.

Η Τζόρτζια Μελόνι δεσμεύθηκε να εμποδίσει αφίξεις μεταναστών 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεσμεύθηκε χθες ότι θα εμποδίσει τις αφίξεις μεταναστών από την Αφρική, την ώρα που περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο σε δύσκολη κατάσταση, σύμφωνα με την Alarm Phone, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία διαχειρίζεται τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στους μετανάστες.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής της, ο Ματέο Πιαντεντόζι, έχει διαμηνύσει πως σκοπεύει να εμποδίσει τα πλοία των ΜΚΟ οι οποίες διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα να ελλιμενίζονται στην Ιταλία, θέτοντας εκ νέου σε εφαρμογή την πολύ αμφιλεγόμενη πολιτική του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μελόνι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις