Κόσμος

Η πιο μεγάλη ώρα: Το ρομπότ Φίλαι έτοιμο να προσκολληθεί στον κομήτη Tchouri – Θα καλυφθεί LIVE!

Η πιο μεγάλη ώρα είναι στις... 17:30 (ώρα Ελλάδας) για το μικρό ρομπότ Philae (Φίλαι), "επιβάτη" του ευρωπαϊκού διαστημικού σκάφους Rosetta, που σήμερα θα επιχειρήσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, να προσκολληθεί στην επιφάνεια ενός κομήτη!

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έχει ήδη αρχίσει να μεταδίδει απευθείας όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Πριν από λίγη ώρα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων στο Ντάρμσταντ, η υπεύθυνη για την αποστολή του σκάφους Rosetta ομάδα έδωσε το πράσινο φως για το εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

“Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό”, γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της Rosetta.

Αυτό το πράσινο φως επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος ελιγμός του διαστημικού σκάφους έγινε σωστά και ότι βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για την ρίψη του ρομπότ Fhilae στον κομήτη Tchourioumov-Guerassimenko (Tchouri).

Όπως ήταν προγραμματισμένο περίπου στις 10.35 ώρα Ελλάδος, το ρομποτ αποκολλήθηκε. Επιβεβαιώθηκε μέσω twitter στις 11:05, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του σήματος που εκπέμπει η Rosetta.

Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί, με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

“Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση”, δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης δεν αναμένεται να φθάσει στη Γη πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασθούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ήλιο.

Όποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πολύνεκρες επιθέσεις στην Ουκρανία λίγο μετά τη νέα διορία Τραμπ στον Πούτιν: 20 νεκροί από ρωσικά πλήγματα τη νύχτα
Τουλάχιστον 20 νεκροί και άλλοι 43 τραυματίες σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε Ζαπορίζια και Ντνιπροπετρόφσκ - Ένας νεκρός σε ουκρανική επιδρομή drones στο Ροστόφ - Πυρκαγιά σε σιδηροδρομικό σταθμό
Κίεβο