Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Διεθνές Δικαστήριο: Έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να προστατευθούν από γενοκτονία

Διεθνές Δικαστήριο: Έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να προστατευθούν από γενοκτονία

Μια προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας αποτελούν οι Παλαιστίνιοι όπως έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να προλάβει τη γενοκτονία. Έκρινε ακόμα ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Μάλιστα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας. Υποχρεώνει το Ισραήλ να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων αλλά δεν το διατάσσει να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δηλαδή δεν πήρε απόφαση για κατάπαυση του πυρός.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα και διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα.

Διέταξε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο διατάσσει επίσης το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας. Επίσης οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Παράλληλα το Ισραήλ πρέπει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Το δικαστήριο έχει πλήρη επίγνωση της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο», είπε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Να σημειωθεί ότι κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις