Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας μετά την επίθεση στο πυρηνικό σταθμό

Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας μετά την επίθεση στο πυρηνικό σταθμό

Δεν έχει εντοπιστεί διαρροή ραδιενεργού υλικού από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. 

Οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς παρά τις επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, τονίζει η Διεθνής Επιτροπή.

Για την φωτιά που ξέσπασε στην περίμετρο του εργοστασίου αναφέρεται ότι τέθηκε υπό έλεγχο και δεν επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις.

Το εργοστάσιο είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων πλέον.

«Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας και δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ακεραιότητα των αντιδραστήρων», δήλωσε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από την Βιέννη.

«Αυτό που θα ακολουθήσει στην Ζαπορίζια είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη, πολύ εύθραυστη», είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε αυτήν την κατάσταση της «ανώμαλης κανονικότητας» στην Ζαπορίζια – κανονική λειτουργία, που όμως δεν έχει τίποτε το κανονικό, προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής της IAEA δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην Ουκρανία για να διαπραγματευθεί μία λύση που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που κινδυνεύουν από τον πόλεμο.

«Δήλωσα στην Ρωσική Ομοσπονδία και στην Ουκρανία ότι είμαι διαθέσιμος να ταξιδέψω στο Τσερνόμπιλ όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εξετάζουν πρόσκληση για συνάντηση στο Τσερνόμπιλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις