Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Διευθυντής Ηχώ Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Πολιτικό σφάλμα» του Πούτιν, γυρίσαμε 40 χρόνια πίσω

Διευθυντής Ηχώ Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία: «Πολιτικό σφάλμα» του Πούτιν, γυρίσαμε 40 χρόνια πίσω

Ο εμβληματικός ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» από τις πρώτες ώρες του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασε την αντίθεσή του. Οι δημοσιογράφοι του μάλιστα δεν δίστασαν να υποστηρίξουν ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέπραξε «ένα πολιτικό σφάλμα» και να μεταδώσουν ζωντανά συνέντευξη της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ.

Την 1η Μαρτίου του 2022, μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η «Ηχώ της Μόσχας» έκλεισε… Το διοικητικό συμβούλιο του εμβληματικού ραδιοφωνικού σταθμού, ντε φάκτο υπό τον έλεγχο του κρατικού κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom, διαλύθηκε και η συχνότητα δόθηκε στο κρατικό Sputnik.

«Γυρίσαμε 40 χρόνια πίσω» δηλώνει ο διευθυντής του εμβληματικού ραδιοφωνικού σταθμού Ηχώ της Μόσχας, Αλεξέι Βενεντίκτοφ, σημειώνοντας ότι ξεκινάει και πάλι από το μηδέν, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην Ρωσία. Υψηλά ιστάμενη πηγή τον ενημέρωσε μάλιστα ότι όταν από την συχνότητας τους ο πόλεμος στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε ως «ένα πολιτικό σφάλμα» του Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε ως διευθυντής είχε βάλει το… τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ραδιοφωνικού σταθμού! 

«Τίποτε δεν μπορεί να μας σώσει: η προπαγάνδα (του Κρεμλίνου) πρέπει να είναι απόλυτη στις επιχειρήσεις αυτού του είδους», σχολιάζει ο 66χρονος δημοσιογράφος.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική δικαιοσύνη πρόσθεσε το όνομα του Αλεξέι Βενεντίκτοφ στην λίστα των «ξένων πρακτόρων», ένα μέτρο που «δεν αλλάζει τίποτε» στην απόφασή του να παραμείνει στην Ρωσία.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας έχουν κλείσει ή έχουν διακόψει την λειτουργία τους μπροστά στην ενίσχυση της καταστολής, με την επιβολή ποινών φυλάκισης για μετάδοση πληροφοριών που «δυσφημούν» τον στρατό.

Δεν παραιτείται και κάνει εκπομπές στο Youtube

«Για να είναι αξιόπιστος ένας δημοσιογράφος πρέπει να υφίσταται την ίδια πίεση με τους ακροατές του, να περπατά στους ίδιους δρόμους με εκείνους», λέει ο βετεράνος του ραδιοφώνου, που έχει πλέον στραφεί στο YouTube και διαθέτει ήδη μισό εκατομμύριο συνδρομητές.

Εκεί, μαζί με τους προσκεκλημένους του, περνά από κόσκινο τις ενέργειες της ρωσικής εξουσίας στην Ουκρανία και αναρωτιέται, για παράδειγμα, για την σιωπή του Κρεμλίνου σχετικά με την βύθιση του καταδρομικού Moskva στην Μαύρη Θάλασσα στα μέσα του Απριλίου.

Για απάντηση στην στάση του, βρήκε ένα κεφάλι γουρουνιού μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του και ένα αντισημιτικό σύνθημα στα γερμανικά.

Ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ επιμένει ότι δεν θα αλλάξει. Απευθύνεται στα «14 εκατομμύρια» των συμπατριωτών του που στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι αντιτίθενται στην επίθεση στην Ουκρανία «για να τους εξηγήσει γιατί έγινε και γιατί αυτό θα κάνει κακό».

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται»

Θεωρεί ότι σήμερα η Ιστορία επαναλαμβάνεται, παραβάλλοντας την σημερινή κατάσταση με την κατάσταση των χρόνων που προηγήθηκαν της περεστρόικα στην Σοβιετική Ένωση. «Βρισκόμαστε ακριβώς στο 1983 (…) με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τους αντικαθεστωτικούς στην φυλακή ή στην εξορία και τον αρχηγό της KGB (Γιούρι) Αντρόποφ στο Κρεμλίνο» λέει ο βετεράνος της δημοσιογραφίας.

Και σε λίγα χρόνια, «θα έρθει ένας (Μιχαήλ) Γκορμπατσόφ…», προσθέτει χαμογελώντας αναφερόμενος στον σοβιετικό ηγέτη που έφερε την φιλελευθεροποίηση της ΕΣΣΔ οδηγώντας στην πτώση ολόκληρου του συστήματος.

Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ηχώ της Μόσχας, «ελεύθερο ραδιόφωνο για ελεύθερους ανθρώπους», βρέθηκε επανειλημμένως στην κόψη του ξυραφιού.

Αλλά μέχρι την ρωσική επίθεση, «ο Πούτιν έλεγε “αφήστε τους να εργασθούν”», διηγείται ο Βενεντίκοτφ, που επικαλείται συχνά υψηλά ιστάμενες πηγές, ανάμεσά τους και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τους οποίους παρουσιάζει ως «συμπότες».

«Με τον Πούτιν, ποτέ δεν μιλήσαμε την ίδια γλώσσα»

Πριν από 25 χρόνια, «πριν από την εκλογή του», ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο δημοσιογράφος Αλεξέι Βενεντίκτοφ είχαν οικειότητα. Και μερικές φορές μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην σοβιετικό πράκτορα το 2000 είχαν συναντηθεί.

«Του έλεγα κατ’ ιδίαν ότι η απουσία κάθε μορφής ανταγωνισμού στην χώρα ήταν το κυριότερο πρόβλημα: πολιτικός, οικονομικός, ιδεολογικός απολυταρχισμός…», λέει ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ.

«Υπήρξα επίσης ο μόνος διευθυντής μέσου ενημέρωσης που επέκρινα μπροστά στον Πούτιν την άχρηστη σύλληψη του (Αλεξέι) Ναβάλνι τον Ιανουάριο 2021, με την επιστροφή του στην Ρωσία μετά την ανάρρωσή του από την επίθεση εναντίον του με δηλητήριο που κόντεψε να τον σκοτώσει», αναφέρει. Αλλά, «για τον Πούτιν, τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν εργαλείο (…), ποτέ δεν μιλήσαμε την ίδια γλώσσα».

Ωστόσο, δύο φορές ο Βλαντιμίρ Πούτιν του ζήτησε την γνώμη του για την θέση που θα καταλάβει στα βιβλία της Ιστορίας: μία φορά το 2008, μετά τις δύο πρώτες θητείες του, και έπειτα το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σήμερα, σχολιάζει ο Βενεντίκτοφ, ο οποίος δίδαξε ιστορία επί 20 χρόνια, «βρισκόμαστε στο μέσον του κεφαλαίου και η σελίδα δεν έχει ακόμη γυρίσει».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις