Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέι: Η αναβολή δεν αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία

Μέι: Η αναβολή δεν αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία

Την προοπτική της αναβολής του Brexit, εφόσον η ανανεωμένη συμφωνία που θα φέρει στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου καταψηφιστεί για μία ακόμη φορά, έδωσε σήμερα η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν εξασφαλίσει τη σαφή συναίνεση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι υποσχέθηκε στους βουλευτές ότι εάν δεν εγκρίνουν μια αναθεωρημένη συμφωνία για το Brexit έως τις 12 Μαρτίου, θα τους δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το εάν θέλουν να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Εάν το απορρίψουν και αυτό, η βουλή θα ψηφίσει στις 14 Μαρτίου για το εάν θα ζητήσει μια «σύντομη, περιορισμένη παράταση» στην περίοδο του Άρθρου 50.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μόνο εάν υπάρχει σαφής συναίνεση στη Βουλή (των Κοινοτήτων) για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Η αναβολή δεν αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία»

Η όποια παράταση στη διετή διαπραγματευτική περίοδο για το Brexit δεν θα απομακρύνει από το τραπέζι την επιλογή αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, αντίθετα θα δημιουργούσε μια «ακόμα δυσχερέστερη μετέωρη κατάσταση», υποστήριξε η Μέι

«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) θα πρέπει να είναι σαφής ότι μια μικρή παράταση, όχι πέραν του τέλους του Ιουνίου, θα πρέπει σχεδόν με βεβαιότητα να δοθεί εφάπαξ… θα δημιουργούσε μια ακόμα δυσχερέστερη μετέωρη κατάσταση σε μερικούς μήνες», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

«Μια παράταση δεν μπορεί να απομακρύνει από το τραπέζι μια έξοδο χωρίς συμφωνία. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ανακληθεί το Άρθρο 50, το οποίο δεν θα κάνω, ή να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Η κυβέρνηση πρέπει να τιμήσει την απόφαση της χώρας για έξοδο από την ΕΕ, δήλωσε η Μέι.

«Η Βουλή (των Κοινοτήτων) ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 και αυτή η Βουλή έχει την ευθύνη να εκπληρώσει αυτήν έκβαση – διακυβεύεται πραγματικά η αξιοπιστία της δημοκρατίας μας», δήλωσε η Μέι.

Ενώπιον του κοινοβουλίου οι αλλαγές στη Συμφωνία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές στη συμφωνία «διαζυγίου» με την ΕΕ θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του κοινοβουλίου πριν την όποια ψηφοφορία επί της συμφωνίας του Brexit.

«Είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΕ για αλλαγές…αναφορικά με το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο. «Όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με την ΕΕ, θα τεθούν ενώπιον αυτής της Βουλής (των Κοινοτήτων) πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις