Δίκη Τραμπ: Μόνο 20 λεπτά άντεξαν να ακούσουν την επιχειρηματολογία οι Γερουσιαστές!

Η δίκη Τραμπ μπορεί να είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει στην καθαίρεσή του. Μόλις 20 λεπτά άντεξαν οι Γερουσιαστές να ακούσουν την επιχειρηματολογία των Δημοκρατικών και άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα.

‘Τσίρκο” φαίνεται πως θυμίζει η όλη διαδικασία για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ. Και διότι κανείς δεν δείχνει να πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι στον Αμερικανό πρόεδρο με τη δίκη να θυμίζει παρωδία.

Οι 100 γερουσιαστές που θα αποφασίσουν για το αν θα απομακρυνθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, στο τέλος της δίκης που διεξάγεται στην Γερουσία κατόρθωσαν την Πέμπτη (23.01.2020) να παραμείνουν στις θέσεις τους και να ακούσουν την επιχειρηματολογία των Δημοκρατικών κατά του Αμερικανού προέδρου, για περίπου 20 λεπτά.

Οι γερουσιαστές ανάμεσά τους και πολλοί από τους Δημοκρατικούς άρχισαν να αποχωρούν σιγά, σιγά, προς τις βοηθητικές αίθουσες που έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί πίσω από την αίθουσα της ολομέλειας της Γερουσίας, όπου μπορούσαν να κάνουν τηλεφωνήματα, αλλά και να ελέγξουν τα κινητά τους τηλέφωνα για το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και τα μηνύματά τους.

Οι γερουσιαστές άρχισαν να φεύγουν από την αίθουσα αφού ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ που ανέλυσε την επιχειρηματολογία της απαγγελίας κατηγοριών από τους Δημοκρατικούς σε βάρους του προέδρου Τραμπ, τους ευχαρίστησε για την προσοχή που επέδειξαν στην διάρκεια της 20ωρης διαδικασίας, κατά τις δύο πρώτες ημέρες της δίκης.

Πυρά από τους κατήγορους κατά Τραμπ

Κατάχρηση εξουσίας για το προσωπικό του πολιτικό κέρδος διέπραξε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρέπει να καθαιρεθεί, επειδή «το καλό και η αλήθεια μετρούν», διαβεβαίωσαν οι κατήγοροι. Αφού εξέθεσαν τα γεγονότα την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί κατήγοροι προσπάθησαν για περισσότερο από εννέα ώρες να καταρρίψουν τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν στα μέσα ενημέρωσης οι υπερασπιστές του προέδρου, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εκφρασθεί στη δίκη.

Σήμερα οι κατήγοροι πρόκειται να αναφερθούν στην άλλη κατηγορία που έχει απαγγελθεί σε βάρος του Τραμπ, αυτή της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου.

Δεδομένης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία (53 έδρες στις 100), οι Δημοκρατικοί δεν έχουν ουσιαστικά καμιά πιθανότητα να κερδίσουν τη δίκη. Όμως ελπίζουν πως, δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, θα μπορέσουν ενδεχομένως να πείσουν ψηφοφόρους.

«Δεν μπορείτε να εμπιστευθείτε αυτόν τον πρόεδρο ότι θα κάνει αυτό που είναι καλό γι’ αυτή τη χώρα, αλλά μπορείτε να τον εμπιστευθείτε ότι θα κάνει αυτό που είναι καλό για τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε στους γερουσιαστές ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των κατηγόρων.

«Αν τον κρίνετε ένοχο, πρέπει να καθαιρεθεί επειδή το καλό και η αλήθεια μετρούν, διαφορετικά πάμε χαμένοι», πρόσθεσε φανερά συγκινημένος στο τέλος της ακροαματικής συνεδρίασης.

Καλυπτόμενος πίσω από τη μάχη κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, ο πρόεδρος διέπραξε «κατάχρηση εξουσίας» ζητώντας το περασμένο καλοκαίρι από το Κίεβο να ανακοινώσει πως διεξάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, πιθανού πολιτικού αντιπάλου του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, είχε τονίσει προηγουμένως ο Τζέρι Νάντλερ, ένα από τα επτά μέλη της ομάδας των κατηγόρων.

Για να πετύχει τον σκοπό του, ο δισεκατομμυριούχος «προχώρησε πιο μακριά» παγώνοντας κρίσιμης σημασίας στρατιωτική βοήθεια για τη χώρα αυτή η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία, υπογράμμισε αυτός ο βουλευτής της Νέας Υόρκης.

Για τον Νάντλερ, «η καθαίρεση είναι η ύστατη απάντηση του Συντάγματος σε έναν πρόεδρο που θεωρεί τον εαυτό του βασιλιά».

”Δεν περιλαμβάνει αδίκημα το κατηγορητήριο”

Τα γεγονότα ελάχιστα αμφισβητούνται. Οι υπερασπιστές του Ντόναλντ Τραμπ, αρχίζοντας από τον σταρ των δικαστηρίων Άλαν Ντέρσοβιτς, υποστηρίζουν αντίθετα πως ο φάκελος του κατηγορητηρίου δεν περιλαμβάνει αδίκημα με την ποινική έννοια του όρου και πως η διαδικασία της καθαίρεσης δεν έχει βάση.

Ο Νάντλερ υπενθύμισε πως δεν υποστήριζαν πάντα αυτή τη θέση και διένειμε απόσπασμα μιας συνέντευξης που είχε δώσει ο Ντέρσοβιτς το 1998, στη διάρκεια της δίκης του Μπιλ Κλίντον για τη σχέση του με την Μόνικα Λιουίνσκι.

«Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει έγκλημα, όταν έχετε κάποιον που έχει διαφθείρει το προεδρικό λειτούργημά του», έλεγε τότε ο καθηγητής του Δικαίου.

«Όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε την εξουσία σας και κάνετε κακό σε ανθρώπους, τότε διαπράττετε ένα σοβαρό αδίκημα» με την έννοια του Συντάγματος, έλεγε την ίδια εποχή ο Ρεπουμπλικάνος Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος έχει γίνει τώρα ένας από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι υποστηρικτές του προέδρου διαβεβαιώνουν εξάλλου πως ασκούσε τον προεδρικό ρόλο του, όταν ζητούσε από την Ουκρανία να ερευνήσει τις υποθέσεις του γιου του Τζο Μπάιντεν, του Χάντερ, σ’ αυτή τη χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά.

«Πιστεύετε αληθινά πως επρόκειτο για μάχη εναντίον της διαφθοράς;», ρώτησε ο Άνταμ Σίφ διαβεβαιώνοντας πως ο πρόεδρος ήθελε μόνο «μια ανακοίνωση» ότι ανοίγει έρευνα.

«Μόνο όταν ο Μπάιντεν άρχισε να τον ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις, άρχισε να ζητάει αυτές τις έρευνες», πρόσθεσε η συνάδελφός του Σίλβια Γκαρσία.

Κατηγορίες κατά των Δημοκρατικών

Κατά τη μακροσκελή παρουσίασή των κατηγόρων, οι γερουσιαστές τεντώνονταν ή αποσύρονταν για λίγο στον προθάλαμο της αίθουσας.

Όμως αυτές οι μαραθώνιες ακροαματικές συνεδριάσεις αρχίζουν να κουράζουν τους γερουσιαστές, που εκτελούν το έργο ενόρκων. «Είναι το ίδιο πράγμα, τη μια μέρα μετά την άλλη», σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπαράσο.

Πρόκειται για ακροαματικές συνεδριάσεις που εκνευρίζουν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε μια σειρά εκδικητικών μηνυμάτων του στο Twitter, κατηγόρησε τους «Δημοκρατικούς και τον δόλιο Σιφ» ότι επιδίδονται σε μια παρουσίαση «γεμάτη ψέματα και διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας».

Συνολικά οι κατήγοροι έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες σε διάστημα τριών ημερών για να στηρίξουν τις κατηγορίες. Από αύριο, Σάββατο, έρχεται η σειρά της υπεράσπισης που θα έχει στη διάθεσή της το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια τα δύο στρατόπεδα θα έχουν 16 ώρες για να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τεθούν γραπτώς από τους γερουσιαστές.

Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουν, με απλή πλειοψηφία, αν θα παρατείνουν τις ακροαματικές συνεδριάσεις καλώντας νέους μάρτυρες, όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί.

«Ελπίζω, με δεδομένα αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και τα εύστοχα επιχειρήματα των κατηγόρων, πως τέσσερις Ρεπουμπλικανοί θα ενωθούν μαζί μας ώστε να πετύχουμε να καταθέσουν μάρτυρες και να κατατεθούν έγγραφα», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σούμερ.

Διαφορετικά θα περάσουν στην ψηφοφορία για την ενοχή του προέδρου. Θα χρειαστεί πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι) για την καθαίρεσή του, κάτι που μοιάζει a priori ανέφικτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Ισπανία: Το πάθημα, μάθημα – Απαγορεύονται φέτος οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας στη Μαδρίτη

Ισπανία: Το πάθημα, μάθημα – Απαγορεύονται φέτος οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας στη Μαδρίτη

Στροφή 180 μοιρών από την περσινή στάση τους έκαναν οι ισπανικές αρχές, ανακοινώνοντας την απαγόρευση κάθε κινητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Μαδρίτη. ... Διαβάστε περισσότερα
ΕΕ: Πρόστιμα στους εργοδότες που παραβιάζουν τη μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών

ΕΕ: Πρόστιμα στους εργοδότες που παραβιάζουν τη μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών

«Για ίση εργασία, ίσος μισθός»: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα κανόνες για να γίνει σεβαστή η αρχή αυτή και συνέστησε στους Είκοσι Επτά να επιβάλλουν ... Διαβάστε περισσότερα
Σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας πάνω από 5,5 εκατομμύρια πολίτες λόγω κορονοϊού

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας πάνω από 5,5 εκατομμύρια πολίτες λόγω κορονοϊού

Ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας αυξήθηκε πέρυσι στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής Istat. Συγκεκριμένα, ... Διαβάστε περισσότερα
Brexit: «Η Βρετανία παραβίασε τις συμφωνίες του διαζυγίου» – Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Brexit: «Η Βρετανία παραβίασε τις συμφωνίες του διαζυγίου» – Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η ηγέτις του κόμματος Σιν Φέιν κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρακάμψει τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, επεκτείνοντας μονομερώς χρονικά την περίοδο ... Διαβάστε περισσότερα
Θρήνος στη Μιανμάρ για τη 19χρονη διαδηλώτρια – σύμβολο (pics)

Θρήνος στη Μιανμάρ για τη 19χρονη διαδηλώτρια – σύμβολο (pics)

Τραγουδώντας «Δεν θα υπάρξει συγχώρεση για σας μέχρι το τέλος του κόσμου» εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από το πλημμυρισμένο με λουλούδια φέρετρο της 19χρονης Βιρμανής ... Διαβάστε περισσότερα