Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Δηλητηρίαση Σκριπάλ: Τελεσίγραφο η Ρωσία στην Αγγλία! “Έχετε ένα μήνα”!

Ρωσία Συρία
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Κλιμακώνεται η ένταση μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, σε βρετανικό έδαφος. “Περικοπές” σε διπλωμάτες απαιτεί η Ρωσία από την Αγγλία και μάλιστα με… χρονοδιάγραμμα!

Νωρίτερα, οι πρεσβευτές των ξένων χωρών που έλαβαν “μη φιλικά” μέτρα απέναντι στην Ρωσία όσον αφορά την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια έφτασαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η… επίσκεψη αυτή έγινε ούτως ώστε να ενημερωθούν για τα μέτρα αντιποίνων της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ρωσία δίνει 30 μέρες στην Αγγλία!

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το rt.com, το ρωσικό ΥΠΕΞ έδωσε έναν μήνα προθεσμία στην Αγγλία για να κάνει… περικοπές διπλωματικού προσωπικού. Συγκεκριμένα η Ρωσία ζητά από την Αγγλία να… διώξει η Αγγλία όσους βρετανούς διπλωμάτες χρειάζεται, ούτως ώστε ο αριθμός τους να είναι ακριβώς ο ίδιος με τους Ρώσους που βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η Ρωσία έκανε επισήμως παράπονα σχετικά με τις “προκλητικές ενέργειες” εναντίον της χώρας.

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας εθεάθησαν να φτάνουν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ το πρακτορείο RIA μετέδωσε παράλληλα ότι εκεί έφτασε επίσης ο πρεσβευτής της Πολωνίας.

Εικονολήπτης του Reuters που βρίσκεται εκεί και είχε δει αρχικά να φτάνει στο υπουργείο το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Βρετανό πρεσβευτή, είδε στη συνέχεια να φτάνει στο υπουργείο ο πρεσβευτής της Ολλανδίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Τσεχίας, της Ουκρανίας και του Βελγίου.

Βγαίνοντας από το κτίριο, ο Γερμανός πρεσβευτής Ρούντιγκερ φον Φριτς δήλωσε ότι η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη Βρετανία, αλλά σημείωσε ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε έναν διάλογο και επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

Απελαύνει… σωρηδόν η Ρωσία

Παράλληλα, η Ρωσία αποφάσισε σήμερα να απελάσει δύο Ολλανδούς διπλωμάτες όπως δήλωσε σήμερα η πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Ρωσία Ρενέ Γιόνες-Μπος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Δύο συνάδελφοί μου εγκαταλείπουν τη Μόσχα. Όμως εμείς (η πρεσβεία) παραμένουμε εδώ“, σημείωσε η ίδια την ώρα που αναχωρούσε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε κληθεί να παρουσιαστεί.

Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία απελαύνει δύο Ιταλούς διπλωμάτες, στους οποίους δίδει διορία μιας εβδομάδας να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ και το φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα απελάσει έναν Φινλανδό διπλωμάτη από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθησαν σήμερα οι πρεσβευτές εννέα χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων αυτοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις