Κόσμος

Δημοψήφισμα Ιταλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν το ενδεχόμενο σύγκλησης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία την Κυριακή αν μια ήττα της κυβέρνησης προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, όμως σημαντικοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν τον λόγο να γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσαν σήμερα πηγές στις Βρυξέλλες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες δήλωσαν στο Ρόιτερς πως ορισμένοι αξιωματούχοι, ιδίως εκείνοι που πιστεύουν πως οι 19 ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να συναντώνται πιο τακτικά, κάλεσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να κάνει σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στην περίπτωση που η απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θέσει το νόμισμα υπό την πίεση των αγορών.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε πως το δημοψήφισμα προκαλεί “νευρικότητα” στις Βρυξέλλες, γιατί μπορεί να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας που αντιμετωπίζει προβλήματα και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ της τράπεζας Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Ωστόσο εκείνοι και άλλες πηγές είπαν πως ο Τουσκ απέρριψε το επιχείρήμά τους και δεν βλέπει κανένα λόγο να κάνει ετοιμασίες για μια σύνοδο κορυφής.

Ο Τουσκ αρνήθηκε να σχολιάσει. Πηγές δήλωσαν ότι ο επικεφαλής του Συμβολίου δεν βλέπει κανένα λόγο να αναμένεται μια σημαντική αντίδραση των αγορών και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν μια ειδική σύνοδος κορυφής θα βοηθούσε, ακόμη και στην περίπτωση που διεξαγόταν.

Αλλά αν υπήρχε ισχυρή πίεση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τις μεγάλες δυνάμεις, τη Γερμανία και τη Γαλλία, τότε ο Τουσκ θα πρέπει να αναμένεται να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μαρκ Ρούτε στον Λευκό Οίκο για να «μαλακώσει» τον Ντόναλντ Τραμπ και να φτιάξει τις σχέσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που επικρίνει εδώ και καιρό το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αποκαλέσει και «χάρτινη τίγρη», έχει εξοργιστεί από την απροθυμία μελών της Συμμαχίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Ο Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
Η Ευρώπη «φλέγεται» από πρωτοφανές κύμα καύσωνα: Σε «κόκκινο» συναγερμό πολλές χώρες, 46 οι θάνατοι
Η Γαλλία είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον καύσωνα, καθώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών τουλάχιστον 40 θάνατοι καταγράφονται από πνιγμούς και θερμοπληξία
Κύμα καύσωνα χτυπά την Ευρώπη