Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Δεν πάει ακόμα σε εκλογές ο Ζάεφ – “Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας”

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Δεν πάει ακόμα σε εκλογές ο Ζάεφ – “Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας”

“Οι αποφάσεις πια θα ληφθούν εντός βουλής “δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στις πρώτες του δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης στην ΠΓΔΜ και την χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας, αποκλείοντας έτσι, προς το παρόν, τα σενάρια πρόωρων εκλογών εξαιτίας της αποτυχίας του δημοψηφίσματος.

“Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα” τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, μιας και όπως είπε το αποτέλεσμα από όσους συμμετείχαν είναι “ΝΑΙ”.

“Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση, εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν”. Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής, με το κοινό από κάτω να τον αποθεώνει.

Όχι – ακόμα – εκλογές

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί. Περιμένω από την κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO να σεβαστεί την θέληση του λαού και μα ψηφίσει για την ένταξη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας” σημείωσε, πετώντας επί της ουσίας το “μπαλάκι” στην αντιπολίτευση.

Καταγγελίες για νοθεία

Την ίδια ώρα το VMRO κάνει λόγο για νοθεία σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Όπως τονίζει σε κάποια από αυτά καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, δηλαδή μια ψήφος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Στελέχη του VMRO “άδειασαν” τον Μίτσοσκι

Πάντως, αν και ο επικεφαλής του κόμματος VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην κάλπη.

Ωστόσο κάποια στελέχη του κόμματός τον “άδειασαν”, όπως ο αντιπρόεδρος VMRO Mίτκο Γιάντσεφ (και δήμαρχος Kαβάνταρτσι), που πήγε και ψήφισε αλλά και δυο βουλευτές του κόμματος.

Πως αναμένεται να κινηθεί ο Ζάεφ

Από εκεί και πέρα, αυτό που θα επικαλεστεί ο Ζόραν Ζάεφ για να αντικρούσει τις «φωνές» της αντιπολίτευσης για τη χαμηλή συμμετοχή είναι το μεγάλο ποσοστό υπέρ του «Ναι».

Αναμένεται να «πατήσει» πως μπορεί να μην ανταποκρίθηκαν πολλοί στο κάλεσμά του για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα αλλά όταν στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν σχεδόν 1,2 εκατ. πολίτες και τώρα, στο δημοψήφισμα, ψήφισαν σχεδόν 500.000, τότε υπέρ του είναι επί της ουσίας το 50% των πολιτών. Θα επιχειρήσει, επί της ουσίας, να αντισταθμίσει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής με το απόλυτο των ψήφων και θα υποστηρίξει ότι το ποσοστό του δημοψηφίσματος προσεγγίζει, επί της ουσίας, το 50% των πραγματικών ψήφων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις