Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Το newsit.gr στα Σκόπια [pics]

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Το newsit.gr στα Σκόπια [pics]

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στην πΓΔΜ για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει αν θα περάσει ή όχι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα δημοψήφισμα που θα φέρει εξελίξεις τόσο στα Σκόπια όσο και στην Ελλάδα.

Μια μέρα πριν το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στα Σκόπια η κατάσταση θα μπορούσε να περιγραφεί και μια λέξη: χαλαρά. Το κλίμα στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ το Σάββατο (29.09.2018) είναι ήρεμο. Όλα έδειχναν σαν ένα… συνηθισμένο Σάββατο. Τουρίστες που έκαναν βόλτες, πολίτες που είχαν βγει για βόλτα στην αγορά και είχαν γεμίσει καφετέριες και εστιατόρια.

Η προεκλογική εκστρατεία άλλωστε έχει ολοκληρωθεί.

Στο κέντρο των Σκοπίων υπάρχουν αφίσες μόνο της καμπάνιας υπέρ του “Ναι”. Ήταν άλλωστε η μοναδική που έγινε επίσημα.

Απέναντι από τη Βουλή των Σκοπίων, οι πολίτες που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και καλούν σε αποχή από το δημοψήφισμα έχουν στήσει το κιόσκι τους. Άλλοι έχουν στήσει ακόμα και… σκηνές, ενώ ξεχωρίζει ένα πλακάτ με τη φράση «Je suis Macedonia».

Αν και η κυβέρνηση Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξη πως το «Ναι» θα επικρατήσει, το μεγάλο ζήτημα ενόψει του δημοψηφίσματος είναι η συμμετοχή και το αν αυτή θα είναι πάνω από 50% ή όχι.

Ο κόσμος πάντως εμφανίζεται μοιρασμένος. Όσοι δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στο αυριανό δημοψήφισμα είναι κυρίως εκείνοι που τάσσονται υπέρ του «Ναι». Οι Σκοπιανοί πιο μεγάλης ηλικίας φαίνεται πως επιλέγουν την αποχή.

Οι κάλπες άνοιξαν σε… φυλακές και προξενεία

Ήδη, οι κάλπες άνοιξαν από το Σάββατο στα εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί στις φυλακές της πΓΔΜ και στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί και διήρκεσε μέχρι τις 7 το βράδυ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της εφορευτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος, Λιούπκα Γκουγκούτσεφσκα.

Συνολικά 1.806.336 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα ενώ στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό, δηλώθηκαν να ψηφίσουν 2.694 ψηφοφόροι. Στο γραφείο συνδέσμου της πΓΔΜ στην Αθήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «MIA», δηλώθηκαν να ψηφίσουν 15 άτομα.

Σε 13 σωφρονιστικά ιδρύματα έχουν δηλωθεί για την ψηφοφορία, 1.558 άτομα.

Επίσης δόθηκε η δυνατότητα κατ΄ οίκον ψηφοφορίας σε 1.859 άτομα, ηλικιωμένους και ασθενείς.

Η εφορευτική επιτροπή έδωσε διαπιστεύσεις σε 11.907 εγχώριους και 493 ξένους παρατηρητές για το δημοψήφισμα, σε 194 μεταφραστές καθώς και σε 83 ξένους δημοσιογράφους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις