Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δημοψήφισμα στην Καταλονία LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Δημοψήφισμα στην Καταλονία LIVE: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις
Φωτογραφία: Reuters

– Βάφεται με αίμα το δημοψήφισμα στην Καταλονία
– Περισσότεροι από 460 οι τραυματίες, ανάμεσά τους δυο σοβαρά τραυματισμένοι
– Ανάμεσά τους 11 μέλη της αστυνομίας και των αρχών ασφαλείας
– Ντροπιαστικές εικόνες με αστυνομικούς να σπρώχνουν βίαια και να κλωτσούν ψηφοφόρους, ακόμη και ηλικιωμένους και γυναίκες!
– Ένας πολίτης δέχτηκε σφαίρα στο μάτι, άλλος ένας οδηγήθηκε στο χειρουργείο
– Την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι ζητούν η κυβέρνηση της Καταλονίας και η δήμαρχος της πόλης
– Συγκλονιστική εικόνα από εκλογικό τμήμα με Καταλανούς αστυνομικούς να προστατεύουν ψηφοφόρους!
– Δείτε βίντεο και φωτογραφίες και παρακολουθήστε ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν στο live blogging του newsit.gr

Δημοψήφισμα στην Καταλονία… ώρα μηδέν! Οι κάλπες ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας). Το κλίμα; Εκρηκτικό! Η Μαδρίτη έχει απαγορεύσει το δημοψήφισμα, αλλά οι αυτονομιστές είναι ανένδοτοι!

Ο Ραχόι έχει στείλει 10.000 αστυνομικούς για να μην τεθεί η ανεξαρτησία της Καταλονίας σε δημοψήφισμα. Οι Καταλανοί “απάντησαν” με το να κοιμηθούν στους δρόμους για να σιγουρέψουν ότι θα ψηφίσουν! Μόνο που όσοι πήγαν να ψηφίσουν, δέχτηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς. Ακόμη και με πλαστικές σφαίρες, πυροβολούν στο ψαχνό! Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 460!

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Καταλονία, η Ισπανία, η Ευρώπη, ζουν ιστορικές στιγμές. Τις οποίες θα παρακολουθήσουμε μαζί στο live blogging του newsit.gr

 

Τι ακριβώς προβλέπει η διαδικασία για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Μάλιστα, δεν υπήρχε καν πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα. Όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας. Μιας περιοχής όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Από το πρωί της Κυριακής, πάντως, οι Καταλανοί ξεκίνησαν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα. Θέλουν να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας και το δείχνουν! Όλα αυτά, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη. Η Καταλονία, λοιπόν, βρίσκεται… στα κάγκελα και ολόκληρη η Ευρώπη κρατά την ανάσα της.

Υπάρχουν βίντεο που δείχνουν Καταλανούς να έχουν σχηματίσει ουρές από τα χαράματα! Άλλα, που δείχνουν ψηφοφόρους να χειροκροτούν όταν μια κάλπη καταφθάνει στο εκλογικό κέντρο!

Χωρίς αμφιβολία, η Καταλονία, η Ισπανία, η Ευρώπη, ζει ιστορικές στιγμές…

Δείτε τις εικόνες

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914363275114147843

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914358003758960640

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις