Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Δημοσίευμα «φωτιά» στην Βρετανία: Το Μπάκιγχαμ απέκλεισε έγχρωμους από θέσεις υπαλλήλων

Δημοσίευμα «φωτιά» στην Βρετανία: Το Μπάκιγχαμ απέκλεισε έγχρωμους από θέσεις υπαλλήλων

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνείτο να απασχολήσει σε θέσεις γραφείου ή ανώτερες θέσεις «έγχρωμους μετανάστες ή ξένους» τουλάχιστον μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60 και εξασφάλιζε την εξαίρεσή του από τους νόμους κατά των διακρίσεων. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Η παραπάνω αποκάλυψη έγινε καθώς ο Guardian ερευνούσε την διαδικασία της βασιλικής συγκατάθεσης- σύμφωνα με την οποία ο μονάρχης της Βρετανίας πρέπει να δώσει την έγκρισή του για κάθε νόμο που αφορά τις προνομίες ή τα συμφέροντά του πριν συζητηθεί στο Κοινοβούλιο. Όπως προέκυψε λοιπόν από την έρευνα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε διαπραγματευθεί ρήτρες που εξαιρούσαν την βασίλισσα και τον οίκο της από τον νόμο που ψηφίσθηκε το 1968 κατά των διακρίσεων.

Σημειώνεται ότι αυτή η αποκάλυψη έρχεται λίγους μήνες αφού ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μάρκλ κατηγόρησαν σε συνέντευξή τους στη αμερικανική τηλεόραση την βασιλική οικογένεια για ρατσισμό και δήλωσαν ότι μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν κατονόμασαν αναρωτήθηκε για το χρώμα του δέρματος του παιδιού τους. Ο αδελφός του Ουίλιαμ, 2ος στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, είχε υπερασπισθεί τότε τον θεσμό δηλώνοντας ότι η βασιλική οικογένεια «δεν είναι καθόλου ρατσιστική».

Τι αναφέρουν οι ρήτρες του Μπάκιγχαμ 

Σε μνημόνιο που βρίσκεται στα εθνικά αρχεία, υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών -σύμφωνα με τον Guardian – περιγράφει πώς ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της βασίλισσας, ο λόρδος Τράιον, του είχε δηλώσει ότι το παλάτι δεν απασχολεί άτομα που προέρχονται από εθνικές μειονότητες σε θέσεις γραφείου.

Ο λόρδος Τράιον είχε πει ότι το παλάτι θα δώσει την έγκρισή του στο νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων με βάση της φυλή, αν προβλεφθούν εξαιρέσεις αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για το διπλωματικό σώμα, το οποίο μπορούσε να απορρίψει μία υποψηφιότητα εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν ήταν κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η πρόσληψη «εγχρώμων σε θέσεις υπηρετικού προσωπικού» αντίθετα επιτρεπόταν, αναφέρεται στο σημείωμα. Ακόμη σήμερα, η βασίλισσα και ο βασιλικός οίκος εξαιρούνται από τον νόμο αυτόν περί διακρίσεων.

Αλλά τον εφαρμόζουν «επί της αρχής και ντε φάκτο», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ στο AFP. «Αυτό αντανακλά στην διαφορετικότητα, την συμπεριληπτικότητα και την αξιοπρέπεια» των πρακτικών της βασιλικής οικογένειας, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

«Πληροφορίες που βασίζονται σε περιγραφή από δεύτερο χέρι συζητήσεων που έγιναν πριν από 50 χρόνια και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται σήμερα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις