Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Άνοιξε η ψαλίδα, στο 20% η διαφορά του Ντόναλντ Τραμπ

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ολοταχώς για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 βαδίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Το ποσοστό του Τζεμπ Μπους υποχώρησε δραματικά και πλέον ο ιδιόρρυθμος μεγιστάνας του real estate Ντόναλντ Τραμπ έχει ανοίξει την ψαλίδα στο 20%, σύμφωνα μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει τον Μπους μειώθηκε από το 16% στο 8% μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μέσω internet, καθώς ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα συγκρούστηκε με τον Τραμπ όσον αφορά ζητήματα όπως η πολιτική των ΗΠΑ για τους μετανάστες.

Το ποσοστό του Τραμπ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο την τελευταία εβδομάδα, περίπου στο 30%, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ μπροστά στην κούρσα των 17 υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα και τη διεκδίκηση τις προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Ο Μπους έπεσε στην τρίτη θέση, μαζί με τον συνταξιούχο νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον, ενώ ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο Μάικ Χάκαμπι ανέβηκε στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 10%.

Η μεγάλη πτώση του ποσοστού του Μπους σημειώθηκε μετά τις σκληρές τοποθετήσεις του εναντίον του Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση τις τελευταίες ημέρες. Ο Τζεμπ Μπους αποκάλεσε το σχέδιο του μεγιστάνα των ακινήτων να απελάσει όλους τους μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής και να ανεγείρει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό “δαπανηρό και μη ρεαλιστικό”.

Η συνεχιζόμενη καλή πορεία του Τραμπ έχει προκαλέσει σύγχυση στο μηχανισμό του κόμματος, που περίμενε ότι ο πολιτικός του λόγος θα αποξένωνε τους ψηφοφόρους.

Αντ’ αυτού, το ποσοστό του Τραμπ παραμένει σταθερό και ανεβαίνει, χάρη κυρίως στην εικόνα του ανεξάρτητου που λέει αυτό που σκέφτεται και αμφισβητεί την αυθεντία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 77% των Ρεπουμπλικάνων κρίνει ότι ο Τραμπ είναι ελκυστικός διότι δεν ενδιαφέρεται για την «πολιτική ορθότητα» και περίπου ίδιο ποσοστό κρίνει το ίδιο, διότι αντιπαρατίθεται με τα ΜΜΕ. Περίπου το 68% πιστεύει ότι είναι ελκυστικός υποψήφιος γιατί η προσωπική του περιουσία σημαίνει ότι δεν έχει εξαρτήσεις από δωρητές.

Η μεγάλη πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών υποστηρίζει πλέον ότι η συμμετοχή του Τραμπ στα ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του κόμματος θα θέσει υπό αμφισβήτηση την καθεστηκυία τάξη και θα ανοίξει το κόμμα σε νέες ιδέες.

Τα αποτελέσματα της κυλιόμενης δημοσκόπησης βασίζονται σε ένα δείγμα 511 ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών. Το περιθώριο σφάλματος είναι ±5%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε