Κυριακή, 3 Μαρ.
11oC Αθήνα

Δημοσκόπηση: Αυτοδυναμία γιοκ για τον Ερντογάν

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνεται να μην συγκεντρώνει αρκετές ψήφους προκειμένου να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία.

Παρόλο που το κόμμα του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυξάνει το ποσοστό του στο 41,7% από 40,9% στις εκλογές του Ιουνίου, δύσκολα θα έχει αυτοδυναμία σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας Metropoll.

Το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, για πρώτη φορά από τότε που πήρε στην εξουσία το 2002. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πήρε την Τρίτη εντολή για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll, η υποστήριξη για το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 25,5%, για το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) στο 15,7% και για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο 14,7%, καταγράφοντας αύξηση από το ποσοστό (13,1%) που είχε συγκεντρώσει τον Ιούνιο.

“Φαίνεται πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα δημιουργήσουν μια διαφορετική πολιτική κατάσταση από ό,τι οι εκλογές της 7ης Ιουνίου”, γράφει στην έκθεση που συνοδεύει τη δημοσκόπηση ο Οζέρ Σεντζάρ, επικεφαλής της Metropoll.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 14-16 Αυγούστου σε δείγμα 2.520 ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε