Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Δημοσκόπηση – μαχαιριά για τη Μέρκελ! Το 47% θέλει να φύγει

Μέρκελ δημοσκόπηση
Φωτογραφία Reuters

Οι μισοί Γερμανοί φαίνεται ότι… βαρέθηκαν την Άνγκελα Μέρκελ. Και γι’ αυτό θα προτιμούσαν να μην την ξαναδούν καγκελάριο!

Εν μέσω πολιτικής κρίσης και αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η Μέρκελ έχει ακόμη έναν πονοκέφαλο: η αποδοχή της από την κοινή γνώμη όλο και κατρακυλάει. Και το δείχνει ξεκάθαρα μια νέα δημοσκόπηση.

Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς πολίτες, το 47%, θέλει την απομάκρυνση της Μέρκελ πριν το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (σ.σ. λήγει το 2021). Αν φυσικά ξαναγίνει καγκελάριος. Και μόνο το 36% θέλει να παραμείνει πέραν της περιόδου αυτής στην καγκελαρία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «YouGov» η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Πέφτει, πέφτει η δημοτικότητα της Μέρκελ

Λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου, στα τέλη Οκτωβρίου, η δημοτικότητα της Μέρκελ ήταν ακόμα ψηλά. Τότε, μόνο το 37% είχε ταχθεί υπέρ της πρόωρης αποχώρησης της, ενώ το 44% είχε ταχθεί υπέρ της περαιτέρω παραμονής της στην καγκελαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Εάν δεν προκύψει νέος μεγάλος συνασπισμός, τότε οι εναλλακτικές είναι:

– κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών
– νέες εκλογές ή
– επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Η τελευταία περίπτωση όμως είναι δυνατή μόνον υπό τον όρο τον οποίο έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, δηλαδή την αποχώρηση της Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις