Site icon NewsIT

Δημοσκόπηση – μαχαιριά για τη Μέρκελ! Το 47% θέλει να φύγει

27.12.2017 | 13:46
Μέρκελ δημοσκόπηση

Οι μισοί Γερμανοί φαίνεται ότι… βαρέθηκαν την Άνγκελα Μέρκελ. Και γι’ αυτό θα προτιμούσαν να μην την ξαναδούν καγκελάριο!

Εν μέσω πολιτικής κρίσης και αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, η Μέρκελ έχει ακόμη έναν πονοκέφαλο: η αποδοχή της από την κοινή γνώμη όλο και κατρακυλάει. Και το δείχνει ξεκάθαρα μια νέα δημοσκόπηση.

Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς πολίτες, το 47%, θέλει την απομάκρυνση της Μέρκελ πριν το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (σ.σ. λήγει το 2021). Αν φυσικά ξαναγίνει καγκελάριος. Και μόνο το 36% θέλει να παραμείνει πέραν της περιόδου αυτής στην καγκελαρία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «YouGov» η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Πέφτει, πέφτει η δημοτικότητα της Μέρκελ

Λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου, στα τέλη Οκτωβρίου, η δημοτικότητα της Μέρκελ ήταν ακόμα ψηλά. Τότε, μόνο το 37% είχε ταχθεί υπέρ της πρόωρης αποχώρησης της, ενώ το 44% είχε ταχθεί υπέρ της περαιτέρω παραμονής της στην καγκελαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για σχηματισμό κυβέρνησης.

Εάν δεν προκύψει νέος μεγάλος συνασπισμός, τότε οι εναλλακτικές είναι:

– κυβέρνηση μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών
– νέες εκλογές ή
– επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Η τελευταία περίπτωση όμως είναι δυνατή μόνον υπό τον όρο τον οποίο έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, δηλαδή την αποχώρηση της Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version