Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Οι μονομάχοι σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Οι μονομάχοι σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη

Ήταν το 2019, όταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου επέφερε ένα βαρύ πλήγμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας, κερδίζοντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχασε» την πόλη καταγωγής του, ύστερα από 25 χρόνια διακυβέρνησης από το AKP και τους ισλαμιστές προκατόχους του. Πέντε χρόνια μετά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος υπήρξε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998, επιδιώκει να… ξαναπάρει την Πόλη, αλλά και την Άγκυρα, στα ντέρμπι με τους υποψηφίους του CHP σε αυτές τις δημοτικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζγκιούρ Οζέλ, θα έχει την πρώτη του μεγάλη δοκιμασία, στις δημοτικές εκλογές.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ ήταν το «δεξί χέρι» του αποχωρήσαντος προέδρου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ξένισε πολλούς με την απόφασή του να παραμερίσει τον καθ’ όλα δημοφιλή δήμαρχο Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, και να κατεβάσει άλλον υποψήφιο για το προπύργιο της κοσμικής Τουρκίας, έναν άνθρωπο που θεωρεί πιο «δικό του», τον Τζεμίλ Τουγκάι.

Κωνσταντινούπολη

Πενήντα δύο υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο είναι δεδομένο το ντέρμπι του εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, κόντρα στον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι διεκδικεί την επανεκλογή του.  

Μουράτ Κουρούμ: Ο εκλεκτός του Ερντογάν για «Κωνσταντινούπολη ξανά»

Με σύνθημα «Κωνσταντινούπολη ξανά», ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε τον εκλεκτό του AKP, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Μουράτ Κουρούμ (Murat Kurum) διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης  την περίοδο 2018 – 2023 και γι’ αυτό πιστώνεται το πρόγραμμα της ταχείας ανοικοδόμησης των περιοχών, που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023, στην ανατολική Τουρκία.

Η εμπειρία του στην ανοικοδόμηση αστικών περιοχών και σε προγράμματα αστικής ανάπλασης που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προβλέπεται ότι θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα προβάλλει το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για τη θωράκιση της Κωνσταντινούπολης, έναντι του μεγάλου σεισμού που προβλέπουν οι σεισμολόγοι.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου με τον… αέρα του φαβορί

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου φιγουράρει εδώ και μερικά χρόνια ως το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αλλά και για την προεδρία της Τουρκίας.

Ωστόσο, η «Συμμαχία Έθνους» που τον ώθησε στη νίκη στην Κωνσταντινούπολη, το 2019, έχει έκτοτε καταρρεύσει, καθώς οι εθνικιστές και φιλοκούρδοι σύμμαχοί του κατεβάζουν τους δικούς τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Πρόκειται για το φιλοκουρδικό κόμμα DEM και το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (Iyi Parti) – το οποίο θέλει να… απορροφήσει το σώμα των ακραία εθνικιστών ψηφοφόρων και των Γκρίζων Λύκων.

Άγκυρα

Τουργκούτ Αλτινόκ: Από τους «Γκρίζους Λύκους» στο AKP

Ο Τουργκούτ Αλτινόκ (Turgut Altinok) είναι ο άλλος «εκλεκτός» υποψήφιος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη θέση του δημάρχου Άγκυρας. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε έναν υπερεθνικιστή υποψήφιο με επίσης ακροδεξιές καταβολές, όπως ο σημερινός δήμαρχος, Μανσούρ Γιαβάς, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλτινόκ ξεκίνησε την πολιτική του ζωή από τους «Γκρίζους Λύκους» ή αλλιώς «Εστίες Ιδεαλιστών».

Εξελέγη δήμαρχος του Κετσίορεν στις δημοτικές εκλογές του 2004 με το κυβερνών κόμμα AKΡ και επανεξελέγη δήμαρχος του Κετσίορεν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου 2019.

Ο βραβευμένος και άκρως δημοφιλής Μανσούρ Γιαβάς

Ο Μανσούρ Γιαβάς (Mansur Yavaş) είναι επί του παρόντος ο δήμαρχος της Άγκυρας και κατέχει το αξίωμα από τον Απρίλιο του 2019.


Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Piar, ο Γιαβάς είχε ποσοστό ικανοποίησης 73,2% το 2020, μεγαλύτερο από τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τον υψηλότερο από τους δημάρχους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση. Κατέχει, επίσης, το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από οποιονδήποτε Τούρκο πολιτικό με 61% και το 2021 κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Δημάρχου Πρωτεύουσας.

Σμύρνη

Χαμζά Νταγ: Ο πρώην βουλευτής του AKP που θέλει να γίνει δήμαρχος

Ο Χαμζά Νταγ (Hamza Dağ) είναι ο υποψήφιος του ΑΚΡ για τον δήμο της Σμύρνης.

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος στην τοπική οργάνωση του AKΡ Σμύρνης, ενώ στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος το 2008.

Το 2011, ο Νταγ εξελέγη βουλευτής Σμύρνης και επανεξελέγη και στις τρεις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε μέλος της επιτροπής Διερεύνησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της επιτροπής Σχεδίου και Προϋπολογισμού.

Από τις 24 Μαρτίου 2021, υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος υπεύθυνος για την Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Τζεμίλ Τουγκάι: Ο πλαστικός χειρουργός από το Βαν

Ο Τζεμίλ Τουγκάι (Cemil Tugay) γεννήθηκε στο Βαν και το 1989 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην πλαστική χειρουργική.

Άρχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας το 2009 και έκλεισε το ιατρείο του, αφού εξελέγη δήμαρχος, ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε μέλος του CHP.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις