Πέμπτη, 20 Ιουν.
33oC Αθήνα

Διοικητής CIA: Η δυσαρέσκεια στη Ρωσία λόγω του πολέμου δίνει μια ευκαιρία για στρατολόγηση κατασκόπων

Διοικητής CIA: Η δυσαρέσκεια στη Ρωσία λόγω του πολέμου δίνει μια ευκαιρία για στρατολόγηση κατασκόπων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε ότι η δυσαρέσκεια στη Ρωσία με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για τη στρατολόγηση κατασκόπων – και ότι η υπηρεσία του δεν την αφήνει να πάει χαμένη.

“Η δυσαρέσκεια με τον πόλεμο θα συνεχίσει να ροκανίζει τη ρωσική ηγεσία υπό το σταθερό καθεστώς της κρατικής προπαγάνδας και την καταστολή που ασκείται”, δήλωσε ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, σε διάλεξη στο βρετανικό Ίδρυμα Ditchley στο Οξφορντσάιρ της Αγγλίας.

Αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για εμάς στη CIA – στον πυρήνα μας. Δεν την αφήνουμε να πάει χαμένη“.

Σε σχέση με την Κίνα, ο Μπερνς δήλωσε ότι η αποσύνδεση από την Κίνα θα ήταν ανόητη δεδομένης της βαθιάς οικονομικής αλληλεξάρτησης, ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προσπαθήσουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

“Η Κίνα είναι η μόνη χώρα, η οποία έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και, όλο και περισσότερο, την οικονομική, τη διπλωματική, τη στρατιωτική και την τεχνολογική δύναμη να το κάνει”, τόνισε ο Μπερνς.

“Στον σημερινό κόσμο, καμία χώρα δεν θέλει να βρεθεί στο έλεος του ‘καρτέλ του ενός’ για τα κρίσιμα ορυκτά και τις τεχνολογίες”, υπογράμμισε. “Η απάντηση σε αυτό δεν είναι να αποσυνδεθούμε από μια οικονομία όπως αυτή της Κίνας, κάτι που θα ήταν ανόητο, αλλά να μειώσουμε λογικά τον κίνδυνο και να διαφοροποιηθούμε εξασφαλίζοντας ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, προστατεύοντας το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και επενδύοντας στη βιομηχανική ικανότητα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις