Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Διώρυγα Σουέζ: Είναι επίσημο! Ξεκίνησε η κυκλοφορία των πλοίων

Διώρυγα Σουέζ: Είναι επίσημο! Ξεκίνησε η κυκλοφορία των πλοίων

Ξεκίνησε στις 20.00 ώρα Ελλάδας η διαδικασία απόπλου των τουλάχιστον 400 πλοίων που βρίσκονται στη Διώρυγα του Σουέζ.

Το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ είναι τεράστιας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς κάθε ημέρα που ήταν κλειστή κόστιζε τα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

«Γίναμε μάρτυρες της απίστευτης προσπάθειας που κατέβαλαν οι Αιγύπτιοι και οι εταίροι τους, Ολλανδοί, Ιάπωνες και άλλοι, για να ανοίξει η διώρυγα» ανέφερε το CNN.

Το σκάφος μήκους 400 μέτρων κατευθύνεται βόρεια σε μια τεχνητή λίμνη μέσα στη διώρυγα, όπου θα ελεγχθεί για ζημιές. Παράλληλα, συνεργεία θα ελέγξουν την κατάσταση της διώρυγας καθώς για να απεγκλωβιστεί το πλοίο χρειάστηκε να μετατοπιστούν περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου.

«Πρέπει να γίνει επιθεώρηση στο σημείο του καναλιού που είχε προσαράξει το πλοίο γιατί έχουν και συμβατικές υποχρεώσεις. Υπήρχαν βυθοκόροι εκεί που εργάζονταν 3-4 ημέρες. Αν κάποιο από τα σημεία που υποτίιθεται ότι είχαν ένα συγκεκριμένο βύθισμα, έχουν τώρα λιγότερο, θα προσαράξουν και άλλα πλοία» δήλωσε ο Νικόλαος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος Five Oceans Salvage

Μέσω της διώρυγας του Σουέζ μεταφέρονται αγαθά άνω των 9 δις δολαρίων κάθε ημέρα, το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Περισσότερα από 400 πλοία περιμένουν για να περάσουν τη διώρυγα, ανάμεσά τους 18 ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Διώρυγα του Σουέζ θα επαναλειτουργήσει απόψε. Δείτε το βίντεο του MEGA:

Θέμα… ημερών να λήξει το «μποτιλιάρισμα»

Η συγκέντρωση πολύ μεγάλου αριθμού πλοίων στις δύο εισόδους της Διώρυγας του Σουέζ, που δημιουργήθηκε από την προσάραξη του γιγαντιαίου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, μπορεί να τερματιστεί σε τρεις με τρεισήμισι ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ. Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι 113 πλοία αναμένεται να διέλθουν από τη Διώρυγα και από τις δύο κατευθύνσεις έως τις 08:00 αύριο πρωί, τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις