Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Διώρυγα του Σουέζ: Νέα επιχείρηση για την αποκόλληση του Ever Green – Αφαιρούν φορτίο (pics)

Διώρυγα του Σουέζ: Νέα επιχείρηση για την αποκόλληση του Ever Green – Αφαιρούν φορτίο (pics)
Φωτογραφία Reuters

Εντολές για την αφαίρεση των εμπορευματοκιβωτίων του τεράστιου φορτηγού πλοίου «Ever Given» για να μπορέσει να επιτευχθεί η διαδικασία της αποκόλλησής του από τη Διώρυγα του Σουέζ, έδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. H εκφόρτωση του πλοίου – όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ και ειδικοί – είναι η τρίτη αλλά δυσκολότερη επιλογή, με άλλα λόγια το πιο κακό σενάριο για την αποκόλλησή του, διότι θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο.

Η πρώτη επιλογή που ακολουθείται μέχρι τώρα είναι η μετακίνηση του πλοίου και από τις δύο πλευρές του με ρυμουλκά, ενώ η δεύτερη είναι το σκάψιμο και η αφαίρεση άμμου στο σημείο αυτό που έχει προσαράξει το πλοίο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής Διώρυγας του Σουέζ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την τρίτη επιλογή της εκφόρτωσης φορτίου του πλοίου για να επιτευχθεί η αποκόλλησή του, σε περίπτωση που αποτύχουν οι δύο πρώτες δύο επιλογές.

Click4more: Διώρυγα Σουέζ: Παραμένει κλειστή για έκτη ημέρα – Πάνω από 300 καράβια στην περιοχή

Το πλοίο βρίσκεται προσαραγμένο από την Τρίτη 23 Μαρτίου και για έκτη μέρα στο 151ο χιλιόμετρο της Διώρυγας του Σουέζ, έχοντας παραλύσει τη θαλάσσια δίοδο και αφήνοντας 321 πλοία εγκλωβισμένα. Κάθε ημέρα αποκλεισμού προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις και κόστος για τους παράγοντες του κλάδου της ναυσιπλοΐας, καθώς το κανάλι συγκεντρώνει πάνω από το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

Η Αίγυπτος, όπως έχουν επισημάνει οι αρχές της Διώρυγας, χάνει από 12 έως 14 εκατ. δολάρια για κάθε ημέρα αποκλεισμού, ενώ η ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List εκτιμά ότι το σκάφος μπλοκάρει κάθε ημέρα εμπορεύματα η αξία των οποίων αντιστοιχεί περίπου σε 8,1 δισεκ. ευρώ.

Οι αρχές προσπαθούν να απεγκλωβίσουν το πλοίο με αφαίρεση άμμου και με τη βοήθεια ρυμουλκών, αλλά χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα. Οι βυθοκόροι που επιχειρούν να αποκολλήσουν το πλοίο, έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απομακρύνουν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου γύρω από το πλοίο ώστε να επιτευχθεί βάθος 18 μέτρων, αναφέρει η Αρχή σε ανακοίνωσή της. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλημμυρίδα που αναμένεται το βράδυ εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει το εγχείρημα της αποκόλλησης του γιγάντιου πλοίου. 

Ακόμη δυο ρυμουλκά στην περιοχή

Δύο επιπλέον ρυμουλκά φτάνουν στην Ερυθρά Θάλασσα της Αιγύπτου για να βοηθήσουν στην αποκόλληση του φορτηγού πλοίου «Ever Given», που με την προσάραξή του στο 151ο χιλιόμετρο της παλαιάς Διώρυγας έχει μπλοκάρει τη διέλευση για έκτη συνεχή ημέρα.

Πρόκειται για το ολλανδικής σημαίας «Alp Guard» και το ιταλικό «Carlo Magno», που θα συμβάλουν στο έργο αποκόλλησης που ήδη επιχειρούν 14 άλλα ρυμουλκά, χωρίς όπως μέχρι τώρα να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Προς το παρόν συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκόλλησης με παράλληλη αφαίρεση άμμου από το σημείο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μετακίνηση του τεράστιου φορτηγού πλοίου μήκους 400 μέτρων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις