Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Διώχνει κι ο Τραμπ Ρώσους διπλωμάτες λόγω Σκριπάλ

Τραμπ Ρωσία Σκριπάλ

Μετά τη Βρετανία και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες ως “απάντηση” στην απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να δώσει την απαραίτητη εντολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να εξετάζει το εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή να απελαθούν Ρώσοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε πηγή ενήμερη για τις προθέσεις του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η κίνηση δεν αποκλείεται να συναρτηθεί με το πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, στις 4η Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης ίσως γίνει σήμερα Δευτέρα (26.03.2018).

Πριν από τον Τραμπ, οι Ευρωπαίοι

Τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την επίθεση με χημικό όπλο εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του.

Ο πρώην διπλός πράκτορας και η Γιούλια Σκριπάλ νοσηλεύονται σε κρίσιμη, κωματώδη κατάσταση σε νοσοκομείο. Είχαν βρεθεί αναίσθητοι την 4η Μαρτίου σε παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Ρατζ Σα δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το πώς θα αντιδράσει. Αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου και καταδικάζουν την εξωφρενική αυτή ενέργεια της Ρωσίας. Ο πρόεδρος εξετάζει ακόμη επιλογές προκειμένου να τιμωρήσει τη Ρωσία για τις κακόβουλες ενέργειές της. Δεν έχουμε ανακοινώσεις να κάνουμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται ότι ενέχεται στην επίθεση. Ανταπέδωσε την κίνηση που έκανε το Λονδίνο, που προχώρησε στην απέλαση 23 Ρώσων, διώχνοντας ισάριθμο αριθμό στελεχών του διπλωματικού σώματος του ΗΒ.

Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, συντάχθηκαν με τη Βρετανία και κατηγόρησαν τη Ρωσία για την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις