Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Διώχνουν τους τουρίστες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Διώχνουν τους τουρίστες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού
Φωτογραφία αρχείου

Το νησί της Μαρτινίκας, στις γαλλικές Αντίλλες, το οποίο συνεχίζει να πλήττεται από κύμα κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, θα εισέλθει στη «δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων», κάτι που συνεπάγεται ιδίως το κλείσιμο των παραλιών και την εντολή προς τους τουρίστες να «εγκαταλείψουν» το έδαφός του, ενημέρωσε ο νομάρχης χθες Δευτέρα.

«Θα εισέλθουμε στη δεύτερη φάση των περιοριστικών μέτρων (…). Τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν, εξαιρουμένων μόνο όσων πωλούν τρόφιμα και των φαρμακείων», ανέφερε ο νομάρχης, ο Στανισλάς Καζέλ, παροτρύνοντας «όλους όσοι παραθερίζουν», ειδικά αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, «να εγκαταλείψουν» τη Μαρτινίκα.

«Τα ξενοδοχεία θα κλείσουν, εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων κάλυψης αναγκών υποδοχής επαγγελματιών και μονίμων κατοίκων», αυτό ισχύει επίσης για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, πρόσθεσε ο νομάρχης.

Καταστήματα που πωλούν σχολικά είδη θα επιτραπεί να ανοίξουν ξανά όταν «η υγειονομική κατάσταση βελτιωθεί».

«Οι εταιρείες και η δημόσια διοίκηση» επίσης «καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων» και να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους κατά τρόπο ώστε «ο μέγιστος δυνατός αριθμός των εργαζομένων τους να μπορεί να τηλεργάζεται», ανέφερε ο κ. Καζέλ.

Ο νομάρχης της υπεράκτιας γαλλικής περιοχής διευκρίνισε πως χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας «θα κλείσουν», χωρίς να εξαιρούνται «οι παραλίες», που «δεν θα είναι πλέον προσβάσιμες στο κοινό».

Οι κάτοικοι της Μαρτινίκας καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου το μέγιστο από τον τόπο διαμονής τους.

Τα δρακόντεια μέτρα «θα αρθούν όταν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση» υποσχέθηκε ο κ. Καζέλ, διευκρινίζοντας πως θα επανεξεταστούν «σε 15 ημέρες».

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, ο Ολιβιέ Βεράν, αναμένεται στη Μαρτινίκα μεθαύριο Πέμπτη, καθώς η κατάσταση στο νησί χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά ανησυχητική» από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Περίπου 240 μέλη του γαλλικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αναμένονται σήμερα Τρίτη στο νησί από τη μητροπολιτική Γαλλία, για αποστολή 15 ημερών στις Αντίλλες.

Η νήσος καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες επίπτωσης σε όλη τη Γαλλία, 1.200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τα νοσοκομεία έχουν φθάσει στο 227% της δυναμικότητάς τους.

Ποσοστό μικρότερο από το 22% του πληθυσμού της Μαρτινίκας έχει εμβολιαστεί για την COVID-19 ως αυτό το στάδιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις