Κόσμος

Διπλωματικός «πόλεμος» για την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία: «Η Ρωσία φοβάται να στείλει το μνημόνιο γιατί περιέχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις»

«Η Μόσχα φοβάται να δείξει ότι ''φρενάρει'' την ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι

Από το πεδίο μάχης, στις «τορπίλες» που βάζουν Ρωσία και Ουκρανία στο διπλωματικό θρίλερ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την κατάπαυση πυρός, με τη Μόσχα να δηλώνει πως έχει έτοιμο ένα μνημόνιο για ειρηνευτική συμφωνία και το Κίεβο να ζητά του όρους πριν από τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των δύο χωρών. 

Χαρακτηριστική της τεταμένης κατάστασης είναι η αρνητική απάντηση της Ρωσίας διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο αίτημα της Ουκρανίας, η οποία ζητά να γνωρίζει τους όρους που θέτει η Μόσχα.

Του «όχι» της Ρωσίας ακολούθησε σκληρή επίθεση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Χεόρχιι Τίχιι, ο οποίος κατηγόρησε τη Μόσχα πως δεν έχει στείλει το μνημόνιο στο Κίεβο, καθώς περιέχει μη ρεαλιστές απαιτήσεις.

«Οι φόβοι των Ρώσων να στείλουν το δικό τους ‘μνημόνιο’ στην Ουκρανία υποδηλώνουν ότι, πιθανώς , περιέχει μη ρεαλιστικά τελεσίγραφα και ότι φοβούνται να δείξουν ότι είναι εκείνοι που φρενάρουν την ειρηνευτική διαδικασία», έγραψε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Χεόρχιι Τίχιι σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ.

«Εάν δεν είναι αυτό, πρέπει άμεσα να παραδώσουν το έγγραφο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Σιμπίχα και να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια, που το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν, ότι, πιθανώς, να θέλουν η επόμενη συνάντηση να είναι άνευ περιεχομένου», προσθέτει ο Τίχιι.

Το Κίεβο προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα, ότι προτίθεται να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στις 2 Ιουνίου, ημερομηνία που πρότεινε η Ρωσία, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν είναι κατά των συναντήσεων σε οποιαδήποτε μορφή.

Σημειώνεται πως χθες, Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ παρέδωσε στην Ρωσία έγγραφο που αποτυπώνει την ουκρανική θέση και δήλωσε ότι αναμένει το δικό της ‘μνημόνιο’ ως απάντηση.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει τα σχέδια για τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Τραμπ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες την αυξανόμενη απογοήτευσή του για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας την Τρίτη τον Ρώσο ηγέτη ότι «παίζει με τη φωτιά» με το να αρνείται να αρχίσει συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με το Κίεβο, καθώς οι δυνάμεις του έχουν κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Το Κρεμλίνο απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέτει ως προτεραιότητα τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας απ οτιδήποτε άλλο.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο σημείωσε ότι προτάθηκαν συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από το Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι, ασκήθηκε εχθές μια έντονη κριτική από τον Ντόναλντ Τραμπ προς τον Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφορικά με το αν ο Πούτιν θέλει πραγματικά εκεχειρία: «Θα μάθουμε αν μας κοροϊδεύει ή όχι και αν το κάνει, θα απαντήσουμε λίγο διαφορετικά».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, τόνισε ότι δεν θέλει να «χαλάσει» τις ελπίδες μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι θα καθίσει μαζί με Ζελένσκι και Πούτιν, εφόσον χρειαστεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστυνομικός έσωσε γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο αυτοκίνητό της στην Αριζόνα – Δείτε βίντεο από την ηρωική διάσωση
Στο βίντεο φαίνεται ο αστυνομικός να τραβά από τα πόδια το θύμα ώστε να την απεγκλωβίσει από το αυτοκίνητο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες
Αυτοκίνητο
Κοινή συνέντευξη Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ στο Οβάλ Γραφείο μετά την ανακοίνωση του «διαζυγίου» – «Θα είναι πάντα μαζί μας»
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ με τα αποθεωτικά λόγια για τον Έλον Μασκ παρά τη σφοδρή κριτική που του άσκησε ο ιδιοκτήτης της Tesla για τον προϋπολογισμό
Ο Έλον Μασκ και ο Ντόναλντ Τραμπ
Η δέσμευση της Αιγύπτου για τη Μονή Σινά, οι ελληνικές αντιδράσεις και το τέλος του θρίλερ
Η στάση της ελληνικής πλευράς ήταν σαφής βάζοντας στο τραπέζι και τις υποσχέσεις του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα
Η μονή Σινά
Η Χαμάς ζητά αλλαγές στη νέα πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα – «Είναι πιο προκατειλημμένη υπέρ του Ισραήλ»
Η Χαμάς αισθάνεται εξαπατημένη από την Κυβέρνηση Τραμπ, πιστεύοντας ότι την «κορόιδεψαν» με μία φιλοϊσραηλινή πρόταση που δεν εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου
Μαχητές της Χαμάς στην Γάζα