Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Δολιοφθορά σε εμπορικά πλοία καταγγέλλει η Σαουδική Αραβία

Δολιοφθορά σε εμπορικά πλοία καταγγέλλει η Σαουδική Αραβία

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση στον Κόλπο μετά και την καταγγελία για «επιχειρήσεις δολιοφθοράς» σε τέσσερα εμπορικά πλοία κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Κυριακή (12.05.2019).

Τη δολιοφθορά στα εμπορικά πλοία καταδίκασε το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) με τον Άμπντουλ Λατίφ Αζ Ζαγιάνι, γενικό γραμματέα του ΣΣΚ να τονίζει ότι ενέργεια αυτή «θα κλιμακώσει τις εντάσεις και τη σύγκρουση στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των λαών της».

Τέσσερα εμπορικά πλοία έγιναν στόχος «επιχειρήσεων δολιοφθοράς» κοντά στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε το υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της δολιοφθοράς για την οποία έκανε λόγο.

Την ενέργεια καταδίκασε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, διαβεβαιώνοντας ότι στέκει στο πλευρό των ΗΑΕ.

Σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «καταδικάζει όλες τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΑΕ» και την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου με τα ΗΑΕ για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των εμιράτων, το WAM, μετέδωσε ότι το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο εμιράτο Φουτζέιρα, έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες ανεφοδιασμού στον κόσμο, ακριβώς έξω από το Στενό του Χορμούζ. Το Στενό αποτελεί ζωτικής σημασίας πέρασμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής.

Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων ενός αεροπλανοφόρου, στη Μέση Ανατολή σε αντίδραση στις «ξεκάθαρες» ενδείξεις περί «άμεσων απειλών» από το Ιράν για τις οποίες μιλά ο Λευκός Οίκος.

Τη διενέργεια έρευνας ζητά η Τεχεράνη

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «ανησυχητικά» τα επεισόδια «δολιοφθοράς» σε τέσσερα εμπορικά πλοία στα χωρικά ύδατα της Φουτζέιρα, περιοχής που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καλώντας να διενεργηθεί έρευνα για αυτά.

Ο Αμπάς Μουσαβί τόνισε, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ότι «τα συμβάντα αυτού του είδους έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών» και προέτρεψε τα άλλη κράτη της περιοχής να «επαγρυπνούν για αποσταθεροποιητικά σχέδια που απεργάζονται ξένοι πράκτορες».

Ο Χάλεντ αλ Φάλεχ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, γνωστοποίησε νωρίτερα ότι δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια έγιναν στόχος «επίθεσης δολιοφθορέων» στα χωρικά ύδατα της Φουτζέιρα στα ΗΑΕ, κρίνοντας ότι η ενέργεια αυτή απειλεί την ασφάλεια του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις