Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Δολοφονία Κασόγκι: Κάνουν φύλλο και φτερό την κατοικία του προξένου – Τον αποκεφάλισαν μετά μουσικής

Τζαμάλ Κασόγκι Σαουδική Αραβία

Μια ενδεκαμελής ομάδα Σαουδαράβων αξιωματούχων έφτασε στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για την υπόθεση Κασόγκι.

Μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη φριχτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι, όπως μετέδωσε το CNN Turk και το πρακτορείο Anadolu, κατέφθασαν στην Κωνσταντινούπολη εν αναμονή της έρευνας που πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι τουρκικές αστυνομικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης του δημοσιογράφου.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ελπίζει να γίνει σήμερα η έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση Κασόγκι.

Η τουρκική αστυνομία επρόκειτο να ερευνήσει την κατοικία του Σαουδάραβα προξένου την Τρίτη. Όμως οι αξιωματικοί που βρίσκονταν εκεί ανέβαλαν την έρευνα επειδή οι Σαουδάραβες συνάδελφοί τους δεν μπορούσαν να είναι παρόντες.

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον φόνο Κασόγκι

Η φρίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχει τέλος. Λίγο μετά το δημοσίευμα πως ο 59χρονος εξόριστος δημοσιογράφος διαμελίστηκε ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως.

Αυτή τη φορά, οι πληροφορίες έρχονται από τη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Είναι η πρώτη φορά που τουρκικό μέσο επικαλείται το περιεχόμενο ηχητικών καταγραφών των όσων έγιναν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Πριν από μερικές μέρες η εφημερίδα Sabah είχε υποστηρίξει πως ο Κασόγκι κατέγραψε τις τελευταίες ώρες της ζωής του με το Apple Watch που φορούσε.

Βάσει των όσων αναφέρει η Yeni Safak, ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίστηκε από Σαουδάραβες πράκτορες, που με εντολή άνωθεν από το σαουδαραβικό καθεστώς είχαν ταξιδέψει στην Τουρκία με τζετ για να δολοφονήσουν τον γνωστό δημοσιογράφο. Τον αποκεφάλισαν μέσα στο προξενείο και στη συνέχεια τεμάχισαν το πτώμα του.

Η Yeni Safak δεν αποκαλύπτει πως έφτασε στην κατοχή της το ηχητικό ντοκουμέντο των όσων έγιναν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζαμάλ Κασόγκι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια ανάκρισης, με τους Σαουδάραβες πράκτορες να του κόβουν τα δάχτυλα πριν τον αποκεφαλίσουν.

Από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης του Κασόγκι, οι τουρκικές αρχές είχαν κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία για το θάνατο του δημοσιογράφου. Το Ριάντ αρνείται τα πάντα και υπόσχεται ενδελεχή έρευνα.

Δολοφονία Κασόγκι μπροστά στα μάτια του πρόξενου

Η Yeni Safak αναφέρει και κάτι ακόμα: η δολοφονία του Κασόγκι έγινε σχεδόν μπροστά στα μάτια του Σαουδάραβα πρόξενου, Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι. Στο ηχητικό που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, ο πρόξενος ακούγεται, σε κάποιο σημείο, να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μου δημιουργήσετε προβλήματα».

Τότε, ένα πρόσωπο, που δεν κατονομάζεται, τον απειλεί ξεκάθαρα: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε».

Οι νέες αυτές πληροφορίες έρχονται μετά τις δηλώσεις του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως κάποια από τα αποδεικτικά στοιχεία βάφτηκαν!

Ο Μοχάμαντ Αλ-Οτάιμπι έφυγε την Τρίτη (16.10.2018) από την Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει έρευνα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή πως περιμένει να υπάρξει συμφωνία για να γίνει έρευνα στην προξενική κατοικία!

Η εντολή για έρευνα στην προξενική κατοικία έχει ήδη δοθεί. Η πρώτη απόπειρα έγινε την Τρίτη αλλά η έρευνα ματαιώθηκε επειδή δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν σαουδάραβες αξιωματούχοι, ανακοίνωσε η τουρκική αστυνομία. Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει για το τι μπορεί να συνέβη μέσα στο προξενείο. «Εχω τις προσωπικές μου απόψεις…Έχω ισχυρές απόψεις αλλά η έρευνα είναι έργο της δικαιοσύνης», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις