Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Δολοφονία Κασόγκι: Στην Τουρκία αξιωματούχος του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή έρευνας

Δολοφονία Κασόγκι: Στην Τουρκία αξιωματούχος του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή έρευνας

Αξιωματούχος του ΟΗΕ μεταβαίνει στην Τουρκία για τη διεξαγωγή έρευνας για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι.

Η Ανιές Καλαμάρ, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις, επισκέπτεται την Τουρκία για τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Καλαμάρ προγραμματίζεται να παραμείνει στην Τουρκία ως τις 3 Φεβρουαρίου για να συλλέξει στοιχεία σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι, ενόψει συνόδου τον Ιούνιο αξιωματούχων του ΟΗΕ.

Η Ανιές Καλαμάρ

Η επίσκεψη αυτή γίνεται εν μέσω των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, η οποία αμφισβητεί την αξιοπιστία της έρευνας που διεξάγει το Ριάντ για την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η Σαουδική Αραβία εμμένει στη θέση ότι ο θάνατος του Κασόγκι, Σαουδάραβα πολίτη και επικριτή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ήταν αποτέλεσμα “επιχείρησης που ξέφυγε από τον έλεγχο” και έχει παραπέμψει 11 κατηγορούμενους σε δίκη για το έγκλημα.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι ήρθε από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες γι’ αυτό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ρόλος του ΟΗΕ στην υπόθεση Κασόγκι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν έχει την δικαιοδοσία να ξεκινήσει μια έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι και ότι καμία χώρα δεν έχει υποβάλλει επισήμως αίτημα για την διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

Η ομάδα του ΟΗΕ θα αξιολογήσει τα βήματα που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση ατυή, ανέφερε η Καλαμάρ σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπο της υπηρεσίας της.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ θα εξετάσουν επίσης “τη φύση και την έκταση” των ευθυνών που φέρουν κράτη και ιδιώτες στη δολοφονία αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις