Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Δολοφονία Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό: «Κόκκινος» συναγερμός στο Ισραήλ για αντίποινα από Χαμάς και Χεζμπολάχ

Δολοφονία Σάλεχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό: «Κόκκινος» συναγερμός στο Ισραήλ για αντίποινα από Χαμάς και Χεζμπολάχ
Reuters

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ο στρατός του Ισραήλ, έτοιμος για οποιοδήποτε σενάριο, δηλώνει ο εκπρόσωπός του, Ντάνιελ Χαγκάρι, μετά τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, του Σάλεχ αλ-Αρούρι, στη Βηρυτό. Δύο διοικητές των «Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ» μεταξύ των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και προετοιμάζονται για οποιοδήποτε σενάριο μετά τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, του Σάλεχ αλ-Αρούρι, στη Βηρυτό.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός έχει εστιάσει στην ήττα της Χαμάς, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σε σχέση με τις αναφορές για τη δολοφονία του αλ-Αρούρι.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της οργάνωσης, του Σάλεχ αλ Αρούρι από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό συνιστά «τρομοκρατική ενέργεια», παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και κλιμάκωση των εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι δυνάμεις κατοχής δεν θα επιτύχουν στην προσπάθειά τους να κάμψουν την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, διεμήνυσε ο Ισμαήλ Χανίγια, θρηνώντας την απώλεια του αντιπροέδρου του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και δύο διοικητών των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης.

Λίβανος: Δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ νεκροί στη Βηρυτό

Δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκε επίσης ο δεύτερος στην ιεραρχία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Σάλεχ αλ Αρούρι.

Όπως αναφέρει το επίσημο κανάλι της Χαμάς «Al-Aqsa TV» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, ο Σαμίρ Φίντι Άμπου Αμέρ και ο Αζάμ αλ Άκρα Άμπου Αμάρ βρήκαν τον θάνατο από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Η αντίδραση της Χεζμπολάχ

Η δολοφονία ανώτατων αξιωματούχων της Χαμάς στη Βηρυτό θεωρείται «σοβαρή επίθεση στον Λίβανο» και «επικίνδυνη εξέλιξη κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης», αναφέρει η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ «δεν θα μείνει αναπάντητη», δεσμεύτηκε η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για την ισραηλινή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αντίσταση «έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη». Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η «δολοφονία» από το Ισραήλ του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς, στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού, «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

«Το έγκλημα που συνιστά η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι στην καρδιά του νότιου προαστίου της Βηρυτού είναι σοβαρή επίθεση εναντίον του Λιβάνου (…) και δεν θα μείνει αναπάντητη ή ατιμώρητη», δηλώνει η σιιτική οργάνωση, η οποία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο.

Καταδικάζει η παλαιστινιακή κυβέρνηση τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγιεχ καταδίκασε «τη δολοφονία» του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς σε πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ κοντά στη Βηρυτό, προειδοποιώντας για τις συνέπειες «αυτού του εγκλήματος».

Παρότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε αντιπαράθεση από το 2007, ο Στάγιεχ «καταδίκασε τη δολοφονία, όπου σκοτώθηκαν ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνοδούς του».

Χαρακτήρισε το πλήγμα «έγκλημα που διαπράχθηκε από γνωστούς εγκληματίες» και προειδοποίησε «για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις