Συμβαίνει τώρα:
Φωτιά σε διαμέρισμα στου Ρέντη
Κόσμος

Δολοφόνησαν δύο δημοσιογράφους στο Ιράκ!

Ένοπλοι δολοφόνησαν δύο Ιρακινούς δημοσιογράφους βόρεια της Βαγδάτης καθώς επέστρεφαν από ρεπορτάζ στο πλαίσιο του οποίου πήραν συνέντευξη από έναν ανώτερο αξιωματικό της ασφάλειας, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο για το οποίο εργάζονταν.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Ένοπλοι παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν τον ανταποκριτή Σάιφ Ταλάλ και τον εικονολήπτη του Χάσαν αλ Ανμπάκι κοντά στη Μπακούμπα», ανέφερε ένας παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου «Σαρκίγια Νιους».

Το Ιράκ θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, πάνω από όλα τους Ιρακινούς, οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε επιθέσεις από τους ξένους συναδέλφους τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν ενώ επέστρεφαν στη Μπακούμπα από ένα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του οποίου είχαν πάρει συνέντευξη από τον αντιστράτηγο Μίζχερ αλ Αζάουι, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία Ντιγιάλα.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, οι δύο άνδρες επέστρεφαν από τη Μουκνταντίγια, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι σε μια διπλή βομβιστική επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, σπίτια και ένα τέμενος πυρπολήθηκαν.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ Γιαν Κούμπις καταδίκασε την επίθεση, κατηγορώντας τους δράστες της ότι «θέλουν να υποκινήσουν θρησκευτική βία» και να επαναφέρουν τη χώρα «στις σκοτεινές ημέρες» των συγκρούσεων σιιτών-σουνιτών.

Η επαρχία Ντιγιάλα, στην οποία υπάγεται η Μουκνταντίγια, «απελευθερώθηκε» —αποσπάστηκε από τα χέρια του ΙΚ — τον Ιανουάριο του 2015, αλλά οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εκεί. Η επαρχία αυτή είναι εθνικά και φυλετικά μικτή.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρούν τους σιίτες αιρετικούς, δεν έχουν πλέον βάσεις στην επαρχία, αλλά καταφεύγουν σε τεχνικές που είχαν χρησιμοποιήσει κατά κόρον στο παρελθόν, δηλαδή επιθέσεις με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες και βομβιστές-καμικάζι.

Το ΙΚ είχε καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ τον Ιούνιο του 2014. Οι ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες επί των τζιχαντιστών έκτοτε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: Bloomberg και Washington Post «αναλύουν» την ομιλία στην Πνύκα – Οι πολιτικές φιλοδοξίες, ο Τραμπ και το MAGA
Επιχείρησε να εντάξει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ευρύτερη αφήγηση για τη δυτική παράδοση, την εθνική φιλοδοξία και την αναγέννηση
Μάρκο Ρούμπιο 5
Γκέχαρντ Σρέντερ: Από καγκελάριος, μέλος ρωσικής αλυσίδας σουπερμάρκετ – Η υποδοχή με χειροκροτήματα
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέπτυξε στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ενώ αργότερα εργάστηκε για ρωσικές κρατικές εταιρείες
Γερμανία
Φρενίτιδα στα social media για την ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη – Τη μετέδωσαν live BBC και Fox News
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα, έκανε και τον γύρο των social media, με εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλον Μασκ να την αναπαράγουν
Μάρκο Ρούμπιο
Κρίστα Πάικ: Οι δικηγόροι της ζητούν να ελεγχθούν ο εξοπλισμός και οι σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα εκτέλεσής της
Τις σύριγγες και τυχόν υπολείμματα φαρμάκων αλλά και εν γένει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ ζητούν οι δικηγόροι της
Κρίστι Πάικ