Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

ΔΠΔ: Ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης κατά Ρώσων για απαγωγές παιδιών και καταστροφή υποδομών στην Ουκρανία

ΔΠΔ: Ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης κατά Ρώσων για απαγωγές παιδιών και καταστροφή υποδομών στην Ουκρανία

Αθόρυβα αλλά μεθοδικά φαίνεται πως κινείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), διερευνώντας τα «βουνά» των καταγγελιών για τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία: από την στόχευση πολιτικών υποδομών – όπως πολυκατοικιών, εγκαταστάσεων ενέργειας ή ύδρευσης κλπ – μέχρι την απαγωγή παιδιών Ουκρανών που, παρά τη θέλησή τους, κατέληξαν σε περιοχές της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Ιούνιο η πρώην γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι ήλπιζε πως το ΔΠΔ θα ασκήσει δίωξη για τις απαγωγές παιδιών ως γενοκτονία.

Φαίνεται πως η ώρα των διώξεων μπορεί να μην αργήσει. Το πρώτο βήμα βρίσκεται προ των πυλών και δεν είναι άλλο από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ρώσων πολιτών, όπως τουλάχιστον δήλωσε σήμερα πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ αναμένεται να ζητήσει προδικαστικά από έναν δικαστή να εγκρίνει την έκδοση ενταλμάτων κατά πολλών Ρώσων για την απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία και τη στόχευση πολιτικών υποδομών στην Ουκρανία, τόνισε η πηγή, η οποία προέβη στη δήλωση αυτή υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν ήταν σαφές για ποιους Ρώσους το ΔΠΔ θα ζητούσε εντάλματα ή πότε ακριβώς.

Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ξεκίνησε έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Τόνισε κατά τη διάρκεια τριών επισκέψεων του στην Ουκρανία ότι εξέταζε τα φερόμενα εγκλήματα κατά παιδιών και τη στοχοποίηση μη στρατιωτικών υποδομών.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί σθεναρά ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και έχει δηλώσει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία οικειοθελώς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις