Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Δύο ισχυρές εκρήξεις κοντά στο σπίτι του Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS

Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ στον τομέα Μπαμπ αλ Αζιζίγια της λιβυκής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Καντάφι, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί.

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας το κέντρο της Τρίπολης, στην περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζίζιγια, όπου υπάρχουν πολυτελείς κατοικίες αλλά και κυβερνητικές εγκαταστάσεις και όπου υπάρχουν συγκροτήματα, που θεωρούνται τόποι διαμονής του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι και μελών της οικογενείας του.

 Την πληροφορία για τον αριθμό αλλάκαι την περιοχή από όπου ακούστηκαν οι εκρήξεις μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι εκρήξεις ταρακούνησαν και το ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη και βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας καθώς και οικήματα σε πολλά προάστια της Τρίπολης, που τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν στόχο των Νατοϊκών επιδρομών.

Όπως αναμενόταν, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο-Οκάμπο ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά του Λίβυου ηγέτη, του γιου του και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Σενούσι.

Ο Μορένο-Οκάμπο απαιτεί τη σύλληψη του Καντάφι, του γιου του και του αλ Σενούσι εξαιτίας της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Φεβρουαρίου.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Καντάφι και τρεις από τους γιους του.

«Η εισαγγελία συνέλεξε στοιχεία για τις εντολές που εξέδωσε ο ίδιος ο Μουάμαρ Καντάφι, στοιχεία ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ οργάνωσε τη στρατολόγηση μισθοφόρων και στοιχεία για τη συμμετοχή του αλ Σενούσι στις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

Επεσήμανε άλλωστε ότι το γραφείο του εισαγγελέα έχει στοιχεία ότι οι τρεις αυτοί άνδρες συνεδρίαζαν για να «σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις» και ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε «την απόλυτη εξουσία του για να διαπράξει εγκλήματα στη Λιβύη».

Ο Μορένο-Οκάμπο διεξήγαγε την έρευνα που οδήγησε στην απόφασή με πρωτοφανή ταχύτητα, καθώς, όπως δήλωσε, η διεθνής κοινότητα πιστεύει ομόφωνα ότι τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη πρέπει να ερευνηθούν, αν και τώρα οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε νωρίτερα νέες επιδρομές σε προάστιο της Τρίπολης, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις ραντάρ, δηλώνουν κάτοικοι του προαστίου Τατζούρα.

Μία συστοιχία ραντάρ, που είχε τοποθετηθεί εν μέσω του οικιστικού ιστού της πόλης καταστράφηκε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι αναφέρουν πως ακούστηκαν τρεις εκρήξεις. Πιο ανατολικά της τοποθεσίας εκείνης έγιναν αισθητές άλλες τρεις εκρήξεις.

Στην Τατζούρα βρίσκονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ραντάρ, για αυτό και το προάστιο αποτελεί σχεδόν καθημερινό στόχο των επιδρομών που έχει αρχίσει να εξαπολύει από τις 19 Μαρτίου η διεθνής συμμαχία, προκειμένου να εμποδίσει το καθεστώς Καντάφι να στρέφει τα όπλα του κατά αμάχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο Καντάφι ψάχνει τρόπο να φύγει»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε