Τρίτη, 21 Μαΐ
25oC Αθήνα

Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί από τον στρατό του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δυο Παλαιστίνιοι νεκροί από τον στρατό του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Reuters

Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα (02.01.2023) κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με άνδρες του ισραηλινού στρατού κοντά στην Τζενίν, πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Ο Μοχάμεντ Σάμερ Χόσιεχ, 22 ετών, και ο Φούαντ Μοχάμεντ Άμπεντ, 25 ετών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού στη Τζενίν, η οποία τους τελευταίους μήνες είναι επίκεντρο της έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι διεξήγαγε επιχείρηση στο χωριό Κφαρ Νταν, «προκειμένου να κατεδαφίσουμε τις οικίες δραστών που ενεπλάκησαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς εναντίον του περάσματος» της Τζαλαμέχ, που ονομάζεται και Γκιλμπόα, και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ισραηλινός διοικητής Μπαρ Φάλαχ.

Ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στις 14 Σεπτεμβρίου στο πέρασμα της Τζαλαμέχ, μεταξύ της Τζενίν και του Ισραήλ, σκοτώνοντας αυτόν τον διοικητή.

Οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του αλ Άκσα, το ένοπλο παρακλάδι του κόμματος Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είχαν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Δύο Παλαιστίνιοι που ζουν στο χωριό Κφαρ Νταν και οι οποίοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, συμμετείχαν στην επίθεση, σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα σε ανταλλαγή πυρών στη Τζαλαμέχ.

Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει τακτικά τα σπίτια Παλαιστινίων που θεωρεί ότι ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, προκειμένου, όπως αναφέρει, να αποθαρρύνει νέες βίαιες ενέργειες. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την πρακτική αυτή ως «συλλογική τιμωρία», καθώς τα μέλη των οικογενειών των φερόμενων ως δραστών δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις.

Η σημερινή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού είναι η πρώτη για το 2023 στη Δυτική Όχθη.

Έπειτα από μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων πέρυσι την άνοιξη ο στρατός αύξησε τις επιχειρήσεις αυτές. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν πέρυσι σε ισραηλινές επιχειρήσεις ή σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις, ο βαρύτερος απολογισμός μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις