Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Δυο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν – Τα πρώτα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι

Δυο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν – Τα πρώτα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊπέι

Δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πλέουν στα διεθνή ύδατα στο στενό της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη χώρα στις αρχές Αυγούστου

Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, διαπλέουν τακτικά το στενό της Ταιβάν, προκαλώντας την οργή της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση και επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη νήσο και αντέδρασαν διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν διευκρίνισαν ότι τη διέλευση κάνουν δύο καταδρομικά του αμερικανικού ΠΝ, το Chancellorsville και το Antietam.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις