Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Δυτική Όχθη: Ένας νεκρός από πυρά του Ισραηλινού στρατού

Δυτική Όχθη: Ένας νεκρός από πυρά του Ισραηλινού στρατού
Φωτογραφία Αρχείου

Μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ σκότωσαν Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς ετοιμάζονταν να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του σπιτιού προσώπου που κατηγορείται για τον φόνο Ισραηλινού. 

Τα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής, στο χωριό Σιλάτ αλ Χαριθίγια, τον τόπο κατοικίας Παλαιστίνιου που έχει συλληφθεί και κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Ισραηλινός κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χομές τη 16η Δεκεμβρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στρατιώτες και παλαιστίνιοι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά αφού έφτασε δύναμη των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων για να προχωρήσει στην κατεδάφιση. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε πως θα κατεδάφιζε όροφο του κτιρίου όπου ζούσε ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας χρήση «εξοπλισμού αντιμετώπισης ταραχών και πυροβόλησαν ένοπλο όταν τον εντόπισαν», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι υπήρξε θάνατος.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

Οι αρχές του Ισραήλ διατείνονται ότι οι κατεδαφίσεις των σπιτιών δραστών επιθέσεων αποτρέπουν μελλοντικές. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν την πρακτική αυτή, που χαρακτηρίζουν συλλογική τιμωρία, καθώς στα σπίτια αυτά ζουν συγγενείς των φερόμενων ως δραστών και άλλοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις