Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Δυτική Όχθη: Νέα κόλαση ισραηλινών βομβαρδισμών και νεκροί Παλαιστίνιοι

Δυτική Όχθη: Νέα κόλαση ισραηλινών βομβαρδισμών και νεκροί Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 8 είναι οι νεκροί από τις νέες επιθέσεις και επιδρομές του Ισραηλινού στρατού στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Σπίτι και Κήπος». 

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έπληξε μια υποδομή των τρομοκρατών και «ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων, η οποία χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο της «Ταξιαρχίας της Τζενίν», μιας τοπικής, ένοπλης, παλαιστινιακής οργάνωσης στην Δυτική Όχθη. 

Σε άλλη ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται στον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

«Η πόλη της Τζενίν και ο καταυλισμός της Τζενίν αποτελούν αυτή τη στιγμή ζώνη μαχών», διευκρίνισε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο στρατός «ενεργεί εναντίον τρομοκρατικών κέντρων» στη Τζενίν. «Απέναντι στην τρομοκρατία θα υιοθετήσουμε προληπτική και αποφασιστική στάση. Όποιος βλάπτει τους πολίτες του Ισραήλ, θα πληρώνει βαρύ τίμημα», τόνισε.

8 νεκροί

7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 27 άλλοι τραυματίστηκαν (εκ των οποίων επτά σοβαρά) στη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σε ξεχωριστό περιστατικό «ένας άνδρας σκοτώθηκε από τις σφαίρες της ισραηλινής κατοχής στη βόρεια είσοδο της αλ Μπιρέχ, κοντά στη Ραμάλα», πρόσθεσε. Άρα σύνολο 8 νεκροί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από χειροβομβίδα του ισραηλινού στρατού.

«Αιφνιδιασμός»

«Οι άνθρωποι γνώριζαν ότι πιθανόν θα μπαίναμε, αλλά η μέθοδος της αεροπορικής επιδρομής – ο στόχος μας βρισκόταν στο κέντρο του καταυλισμού—τους αιφνιδίασε», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Δρούμε εναντίον υπόπτων κυρίως», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός, που χρησιμοποιεί drones, κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες Παλαιστίνιων, οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στη Τζενίν λίγη ώρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές και ενεπλάξησαν σε μάχες με ένοπλους Παλαιστίνιους.

«Υπήρξαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χερσαία εισβολή», δήλωσε ο Μαχμούντ αλ Σάαντι διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου στη Τζενίν. «Πολλά σπίτια και χώροι βομβαρδίστηκαν. Καπνός υψώνεται παντού», πρόσθεσε.

Το παλαιστιναικό κίνημα Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι για να πλήξουμε τον εχθρό σε απάντηση για την επίθεσή του στη Τζενίν».

Η Ιορδανία κατήγγειλε «την πρόσφατη επίθεση εναντίον της πόλης της Τζενίν», ενώ απηύθυνε «έκτακτη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τζενίν, στη Δυτική Όχθη (βόρεια), γίνεται συχνά στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού από το 2022, με φόντο την κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής βίας.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί τακτικά επιδρομές στην περιοχή, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που θεωρητικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Τον Ιούνιο επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο νέοι 15 ετών, στη διάρκεια επιδρομής του στρατού σε καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν. Τότε ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες από ελικόπτερο, κάτι που έχει να συμβεί στη Δυτική Όχθη από το 2002 και τη δεύτερη ιντιφάντα.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 181 Παλαιστίνοι, 25 Ισραηλινοί, ένας Ουκρανός και ένας Ιταλός, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημες πηγές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις