Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Δυτική Όχθη: Το Ισραήλ γκρέμισε χωριό Βεδουίνων τη μέρα των αμερικανικών εκλογών (video)

Δυτική Όχθη: Το Ισραήλ γκρέμισε χωριό Βεδουίνων τη μέρα των αμερικανικών εκλογών (video)
Twitter

Στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν μέρος χωριού Βεδουίνων, ανήμερα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Από την επέμβαση στη Δυτική Όχθη εκτοπίστηκαν 73 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους στους οποίους 41 παιδιά – στη μεγαλύτερη τέτοια κατεδάφιση που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ, έγινε γνωστό από κατοίκους και αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Κατοικίες – σκηνές, στάβλοι, αποχωρητήρια και ηλιακοί συλλέκτες ήταν μεταξύ των δομών που καταστράφηκαν προχθές, Τρίτη (03.11.2020), στο χωριό Χιρμπέτ Ούμσα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Η ισραηλινή υπηρεσία στρατιωτικού συνδέσμου με τους Παλαιστινίους, η COGAT, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση παράνομων δομών, όπως τις χαρακτήρισε.

 

Σήμερα (05.11.2020) το πρωί, οι κάτοικοι είχαν ήδη επιστρέψει στον χώρο, χρησιμοποιώντας σκηνές που δωρίστηκαν από οργανώσεις αρωγής, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters.

Τα απομεινάρια του κατεστραμμένου χωριού βρίσκονται στην πλαγιά λόφου και δύο μόνο από τις αρχικές κατοικίες εξακολουθούν να είναι όρθιες.

“Θέλουν να μας εκδιώξουν από την περιοχή ώστε να έρθουν έποικοι στη θέση μας, αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ”, λέει ο κάτοικος Χάρμπι Αμπού Καμπς αναφερόμενος στους περίπου 430.000 ισραηλινούς εποίκους που ζουν δίπλα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε με τον πόλεμο του 1967.

Η Ιβόν Ελ, συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε πως υπηρεσίες αρωγής επισκέφθηκαν το Χιρμπέτ Ούμσα και κατέγραψαν 76 κατεστραμμένες δομές, “περισσότερες απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη επιχείρηση κατεδάφισης την τελευταία δεκαετία”.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σχεδίασε την κατεδάφιση ώστε να συμπέσει με την ημέρα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη αλλού.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις