Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Δύτης στο Ισραήλ ανακάλυψε ξίφος σταυροφόρου 900 χρόνων

Δύτης στο Ισραήλ ανακάλυψε ξίφος σταυροφόρου 900 χρόνων
Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Ένα ξίφος που πιστεύεται πως ανήκε σε σταυροφόρο, ανακαλύφθηκε στο βυθό της Μεσογείου από έναν παρατηρητικό ερασιτέχνη δύτη. Το σπαθί, το οποίο είναι καλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς, πιστεύεται ότι αναδύθηκε στην επιφάνεια μετά τη μετατόπιση της άμμου.

Το ξίφος πιστεύεται πως είναι 900 ετών, από την εποχή των Σταυροφοριών, και εντοπίστηκε σε έναν φυσικό όρμο κοντά στο λιμάνι της Χάιφα, στο Ισραήλ. Το σπαθί η λεπίδα του οποίου ξεπερνά το ένα μέτρο σε μήκος ανακαλύφθηκε από τον Shlomi Katzin και παραδόθηκε στις αρχές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε ότι μόλις καθαριστεί και αναλυθεί θα δοθεί σε δημόσια θέα. «Το σπαθί, το οποίο διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, είναι ένα όμορφο και σπάνιο εύρημα και προφανώς ανήκε σε έναν σταυροφόρο ιππότη», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Νιρ Ντίστελφελντ. 

Και προσθέτει: «Το σπαθί, το οποίο έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, είναι ένα πανέμορφο και σπάνιο εύρημα και κατά τα φαινόμενα ανήκε σε σταυροφόρο. Βρέθηκε καλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς, αλλά είναι προφανώς κατασκευασμένο από σίδηρο».

Δείτε βίντεο:

Προηγούμενες ανακαλύψεις στην περιοχή υποδεικνύουν πως το σημείο αυτό είναι ενεργό εδώ και περίπου τέσσερις χιλιετίες. «Αυτές οι συνθήκες προσέλκυαν εμπορικά πλοία στο πέρασμα των αιώνων, αφήνοντας πίσω πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα» σημειώνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, Νιρ Ντίστελφελντ.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή φωτογραφιών: Reuters 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις