Παρασκευή, 1 Μαρ.
11oC Αθήνα

ΕΕ: 15 χώρες στηρίζουν την Κομισιόν στην προσφυγή κατά του ουγγρικού νόμου εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+

ΕΕ: 15 χώρες στηρίζουν την Κομισιόν στην προσφυγή κατά του ουγγρικού νόμου εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Κομισιόν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά ενός νόμου της Ουγγαρίας, που θεωρείται μεροληπτικός έναντι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, με τη στήριξη 15 χωρών της ΕΕ, μετά τη χθεσινή (6.4.2023) ανακοίνωση ότι η Γαλλία και η Γερμανία προσυπογράφουν την προσφυγή.

Την προσφυγή της Κομισιόν κατά του νόμου εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ της Ουγγαρίας υποστηρίζει και η Ελλάδα, όπως και το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Δανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Φινλανδία, εκτός της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πρόκειται για μια σπάνια κίνηση στήριξης, με τη βελγική ΜΚΟ Forbidden Colours για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ να δηλώνει ότι «αυτός ο ιστορικός συνασπισμός ευρωπαϊκών θεσμών και κρατών μελών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα (στον Ούγγρο πρωθυπουργό) Βίκτορ Ορμπάν αναφορικά με την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών μας της ισότητας, της συμπερίληψης και του κράτους δικαίου».

«Δεκαπέντε κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -ο θεσμός του ευρωπαϊκου Λαού- παίρνουν ξεκάθαρα θέση με το μέρος της ελευθερίας», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πιέρ Καρλεσκίντ (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι), ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ομάδας ΛΟΑΤΚΙ στο κοινοβούλιο.

Η Βουδαπέστη από την πλευρά της επέκρινε χθες, Πέμπτη, την απόφαση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σ’ αυτή τη διαδικασία, η οποία άρχισε λίγο αφού το ουγγρικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη αυτής της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία δεν έχει αντιθέτως επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

«Οι Φινλανδοί φίλοι μας έχουν ακόμα πολλά να μάθουν σε ό,τι αφορά την ευθυδικία. Να ζητιανεύεις μέχρι να πετύχεις κάτι και αμέσως μετά να γυρνάς την πλάτη δεν είναι μια αξιοπρεπής συμπεριφορά», σχολίασε ο Ούγγρος υφυπουργός Εξωτερικών Τάμας Μέντσερ μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό M1.

Τι προβλέπει ο ουγγρικός νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ+

Η Ουγγαρία υιοθέτησε τον Ιούνιο 2021 ένα νόμο που απαγορεύει «την παρουσίαση ή την προώθηση» της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου σε ανηλίκους, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά ευρωπαίων ηγετών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε μιλήσει για «ντροπή» και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ άρχισε διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Ουγγαρίας, η οποία οδήγησε σε προσφυγή το Δεκέμβριο του 2022 στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισιόν εκτιμά πως αυτός ο ουγγρικός νόμος παραβιάζει το άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά ιδιαίτερα το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την αποφυγή διακρίσεων, καθώς και το χάρτη της ΕΕ για τα θεμελιώδη δικαιώματα και επίσης τις κατευθυντήριες οδηγίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο, για τις υπηρεσίες μέσα στην εσωτερική αγορά, για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων.

Μετά την απόφασή του να συμμετάσχει στη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή κάποιο κράτος μέλος μπορεί να καταθέσει επιχειρήματα υπέρ της προσφυγής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις