ΕΕ – κορονοϊός: Οι πρώτοι εμβολιασμοί το α’ τρίμηνο του 2021 – Πολύ, πολύ ανησυχητική η εξέλιξη της πανδημίας

Reuters Αρχείο

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά “το πρώτο τρίμηνο του 2021”. Αυτό είναι το “αισιόδοξο” σενάριο, δήλωσε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη είναι “πολύ πολύ ανησυχητική” και “όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση”, δήλωσε η Αντρέα Αμον, καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, “όσο δύσκολο και αν είναι”.

Στην παρούσα κατάσταση “είναι πιθανόν να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων” σε σχέση με το πρώτο κύμα της επιδημίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προειδοποιεί η διευθύντρια του ECDC)

Όσο για τον δρόμο προς τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη, είναι ακόμη μακρύς και αβέβαιος και “μπορεί να χρειασθεί λίγους μήνες”, λέει.

“Αν είμαστε αισιόδοξοι, στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά δεν μπορώ να είμαι περισσότερο ακριβής”, δήλωσε η Αντρεα Αμόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο στον οποίο τοποθετεί τους πρώτους εμβολιασμούς στην Ευρώπη.

Εμβολιασμοί και Pfizer

Η ανακοίνωση της Pfizer “είναι φυσικά πολλά υποσχόμενη”, ωστόσο “πρόκειται για μία ανακοίνωση Τύπου και όχι για αξιολόγηση από ομότιμους κριτές (peer review). Κατά συνέπεια, πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τελική αξιολόγηση”, τόνισε.

Μετά την ολοκλήρωση της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και δώσει – ή όχι – έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου, υπενθυμίζει η διευθύντρια του ECDC.

“Στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει η παραγωγή και μόνο τότε θα μπορέσει να αρχίσει ο εμβολιασμός”, προσθέτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της συμφωνίας με τις BioNTech/Pfizer για την αγορά έως 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους.

Σε συνεργασία με τις αρχές των χωρών μελών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επεξεργάζεται αυτήν την στιγμή κανόνες για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

“Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για τους ευάλωτους πληθυσμούς και για το υγειονομικό προσωπικό. Αλλά προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο προσδιορισμό, διότι οι ομάδες αυτές είναι ακόμη αρκετά πολυπληθείς”, εξηγεί η Αντρεα Αμόν.

πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή φαρμάκων που «ίσως σώσουν ζωές» μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο

Κορονοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή φαρμάκων που «ίσως σώσουν ζωές» μέχρι να διατεθεί το εμβόλιο

Οι φαρμακοβιομηχανίες Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc ξεκίνησαν ήδη μια παγκόσμια κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν εάν κάποιο από τρία διαφορετικά φάρμακα ... Διαβάστε περισσότερα
Έπαινοι Τζεντιλόνι για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – «Το άξιζε»

Έπαινοι Τζεντιλόνι για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – «Το άξιζε»

Την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας ... Διαβάστε περισσότερα
Αθώος για την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών δηλώνει πρώην συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι

Αθώος για την κατηγορία της εξαπάτησης επενδυτών δηλώνει πρώην συνεργάτης του Ρούντι Τζουλιάνι

Ένας Αμερικανός επιχειρηματίας, γεννημένος στην Ουκρανία, ο οποίος παλαιότερα είχε βοηθήσει τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να συλλέξει πληροφορίες για ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι δώρισαν 500.000 δολάρια για την στήριξη αστέγων

Ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι δώρισαν 500.000 δολάρια για την στήριξη αστέγων

Ο Ράιαν Ρέινολντς και η Μπλέικ Λάιβλι άνοιξαν τα πορτοφόλια τους για να βοηθήσουν νέους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν άστεγοι. Το ζευγάρι δώρισε ... Διαβάστε περισσότερα
Χίλια λούτρινα αρκουδάκια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κολομβία

Χίλια λούτρινα αρκουδάκια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κολομβία

Χίλια λούτρινα αρκουδάκια «συγκεντρώθηκαν» σήμερα στην κεντρική πλατεία της Μπογοτά ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, με θύματα σχεδόν 40 παιδιά την ημέρα ... Διαβάστε περισσότερα