Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εφιάλτης ο «μαύρος μύκητας» – Επιτίθεται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό

Εφιάλτης ο «μαύρος μύκητας» – Επιτίθεται σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από κορονοϊό

Ο  Δρ. Ακσέι Νάιρ,, χειρουργός οφθαλμίατρος στο  Μουμπάι της Ινδίας περίμενε για να χειρουργήσει μια 25χρονη, που είχε αναρρώσει πριν από τρεις εβδομάδες από κορονοϊό.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση, ένας ωτορινολαρυγγολόγος είχε αναλάβει την ασθενή, η οποία έχει διαβήτη. Εβαλε ένα σωλήνα στην μύτη της  και αφαιρούσε ιστούς με βλεννομυκητίαση: Πρόκειται για σπάνια αλλά επικίνδυνη και επιθετική περίπτωση μόλυνσης, η οποία επηρεάζει τη μύτη, τα μάτια και μερικές φορές τον εγκέφαλο.

Όταν ο συνάδελφός του τελείωσε, ο Δρ. Νάιρ ξεκίνησε μια τρίωρη διαδικασία προκειμένου να αφαιρέσει το μάτι της ασθενούς.

«Θα αφαιρέσω το μάτι της για να της σώσω τη ζωή. Έτσι γίνεται με αυτή τη μόλυνση», ήταν τα λόγια του Δρ. Νάιρ στο BBC.

Την ώρα δηλαδή που ο κορονοϊός χτυπά αλύπητα την Ινδία οι γιατροί στη χώρα μιλούν για μια έξαρση περιστατικών μιας σπάνιας μόλυνσης – η οποία είναι γνωστή  και ως ο «μαύρος μύκητας» – σε ασθενείς που αναρρώνουν από κορονοϊό, αλλά και σε όσους έχουν αναρρώσει πλήρως.

Τι είναι όμως η βλεννομυκητίαση; Πρόκειται για μια πολύ σπάνια μόλυνση που προκαλείται από έκθεση σε ένα μύκητα, ο οποίος συναντάται συχνά στο χώμα, τα φυτά, την κοπριά και σε σαπισμένα φρούτα και λαχανικά.

«Βρίσκεται παντού και συναντάται κυρίως στο χώμα και στον αέρα ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα υγιών ανθρώπων», τονίζει ο Δρ. Νάιρ.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά επηρεάζει τις ρινικές κοιλότητες, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι και θανατηφόρος σε διαβητικούς ή σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενείς με καρκίνο ή άτομα με HIV/AIDS.

Η συγκεκριμένη μόλυνση η οποία έχει δείκτη θνητότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, που είναι μια σωτήρια θεραπεία για βαριά νοσούντες με Covid-19 λένε οι γιατροί.

Τα  στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθενείς με Covid. Από την άλλη όμως , μειώνουν και τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού και αυξάνουν το ζάχαρο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς Covid.

Ο Δρ. Νάιρ εργάζεται σε τρία νοσοκομεία στη Μουμπάι, η οποία είναι μια από τις πόλεις της Ινδίας που έχουν δεχθεί το χειρότερο πλήγμα από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Τον Απρίλιο όπως τονίζει είδε περίπου 40 ασθενείς που υπέφεραν από αυτή τη μυκητίαση. Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί που είχαν αναρρώσει από Covid-19 χωρίς να νοσηλευτούν. Έντεκα από αυτούς χρειάστηκε να υποβληθούν σε επέμβαση για να τους αφαιρεθεί το ένα μάτι.

Από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο, έξι από τους συναδέλφους του σε πέντε πόλεις, τη Μουμπάι, τη Μπανγκαλόρε, το Χιντεραμπάντ, το Δελχί και την Πούνε, ανέφεραν 58 περιπτώσεις τις συγκεκριμένης μόλυνσης.

Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους ασθενείς προσβλήθηκαν περίπου 12 με 15 ημέρες μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις